maandag 23 maart 2015

Top 5 – Intrigerende aspecten van het ‘Te Koop Huis’-bord op de hoek Prinses Irenestraat-Westerholtstraat

Op de hoek van Prinses Irenestraat en Westerholtstraat in Horst staat een huis te koop. Geen mededeling die u zal doen wankelen op uw stoel – in Horst aan de Maas staan honderden huizen te koop. Het is een vrijstaand huis, niet opmerkelijk mooi of lelijk of groot. Er zit behoorlijk wat grond bij, maar uitzonderlijk veel nu ook weer niet. Beslist geen onaantrekkelijk huis, maar héél bijzonder? Nee.
Wat doet dit te koop staande huis dan toch uitstijgen boven andere te koop staande huizen? Welnu, het bord waarop kond wordt gedaan van het te koop staan.
Doorgaans concurreren borden waarop kond wordt gedaan van de verkoop van een huis met elkaar in saaiheid,
de bellende jongens van Inter Makelaars uiteraard niet te na gesproken.
Op het eerste gezicht oogt het bord op de hoek Prinses Irenestraat-Westerholtstraat niet minder saai dan het gros van zijn collega-borden. Bij zorgvuldige beschouwing blijkt evenwel dat we hier van doen hebben met een bord met een aantal intrigerende aspecten. Aanleiding voldoende voor een Horst-sweet-Horst top 5 van intrigerende aspecten van het ‘Te Koop Huis’-bord op de hoek Prinses Irenestraat-Westerholtstraat. Komt-ie:
5. De puntjes tussen de laatste acht cijfers van het telefoonnummer. Zie je wel vaker, echter slechts zelden op borden waarop kond wordt gedaan van de verkoop van een huis. Als daarop de cijfers van het telefoonnummer al van elkaar worden gescheiden, dan door middel van spaties. Let er maar eens op.

4. De verhouding tussen kapitaal (‘hoofdletters’) en onderkast (‘kleine letters’). Drie woorden, tien letters, drie kapitaal, zeven onderkast. Te koop huis had meer voor de hand gelegen. Nog meer: TE KOOP HUIS.

3. De vormgeving van het bord. Het doet denken aan een uit de kluiten gewassen plaatsnaambord of een klein uitgevallen snelwegbord. Moet een behoorlijke bom duiten hebben gekost.

2. De compositie van de woorden. Waarom niet gecentreerd? En waarom Huis dan weer wel gecentreerd ten opzichte van Te Koop?

1. De volgorde van de woorden. Als ik het wel heb zijn er zes manieren om de woorden ‘te’, ‘koop’ en ‘huis’ in een volgorde te plaatsen: te koop huis, te huis koop, koop te huis, huis te koop, koop huis te, huis koop te. Waar zou u voor hebben gekozen?
De vraag of het bord bewust zo is ontworpen zoals het is ontworpen, is in feite irrelevant. Waar het om gaat is of het bord effectief (= opvallend) is, en dat is het.

Overigens zou het de verkoper sieren als hij na verkoop van het huis 0,5 procent van de verkoopsom overmaakt op de rekening van Horst-sweet-Horst gezien de wervende uitwerking die dit stukje ongetwijfeld zal hebben.  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten