maandag 27 april 2015

Klein mysterie 639 – Waers (2)

Een jaar geleden wijdde ik een stukje aan het begrip waers, dat in een aantal Limburgse dialecten voorkomt (klik hier). ‘Hoe vertaal je waers in het Nederlands?’, luidde de vraag. Met koppig? Dwars? Tegendraads? Onwillig? Recalcitrant? Ik kwam er niet uit en verwees ten slotte maar naar een foto (klik hier) die het begrip waersigheid moest illustreren.
De enige serieus te nemen reactie op het stukje kwam uit Sevenum. Dat verbaasde me niets: als het ergens stikt van de ervaringsdeskundigen op het gebied van waersigheid, dan wel in Sevenum (inderdaad, met dit stukje gaat Horst-sweet-Horst aldaar weinig vrienden maken). Zie de recente weigering van het lokale kerkbestuur om zich aan te sluiten bij Horst. Zie het 66 jaar lang naast elkaar bestaan van twee concurrerende coöperatieve banken en boerenbondsafdelingen. Zie de gewoonte om de lendendoek van de corpussen van de veldkruisen blauw op te schilderen (klik hier). Zie de wijze waarop de lokalo’s er hun fiets stallen.
En zo zou ik nog wel even door kunnen gaan. Het grappige is dat de Sevenummers de Horstenaren van oudsher van hetzelfde beschuldigen. Zo beklaagden ze zich al in 1833 over Horst ‘dat altijd moeilijkheden oplevert’, terwijl zij, Sevenummers, gezegend zouden zijn met ‘eenen zagten en vreedzamen aard’. Geloof het alsjeblieft niet, een typischer gevalletje eigen straatje schoonvegen kom je zelden tegen.
Het jongste staaltje Sevenumse waersigheid doet zich voor bij de laatste fase van de aanleg van de Greenport Bikeway. De hele aanleg van het flitsfietspad tussen station Horst-Sevenum en station Venlo dat in overbodigheid concurreert met de Greenport Lane verloopt al met horten en stoten. De laatste fase vormt daar geen uitzondering op. Dat valt nog het beste te illustreren aan de hand van een filmpje dat ik onlangs maakte vanuit de trein. Het begint ter hoogte van Heierhoeve en eindigt net voor aankomst op station Horst-Sevenum. De eerste 57 seconden loopt het rood geasfalteerde fietspad evenwijdig aan de spoorlijn Venlo-Eindhoven. Maar kijk wat er dan gebeurt:
Tussen 0.57 en 1.15 minuut is er ineens geen spoor meer van het fietspad te bekennen. 18 seconden Zaerumse waersigheid! Ergens in de krochten van de website van Greenport Bikeway heet het (klik hier):
‘Ter hoogte van de Grubbenvorsterweg wordt vooralsnog een extra lus van 300 meter gerealiseerd. In verband met grondverwerving kan Greenport Bikeway hier nog niet worden doorgetrokken. Dit is een tijdelijke oplossing, waarvan de fietser weinig hinder ondervindt.’ 
‘Grondverwerving’? Waersigheid zul je bedoelen!
‘Een tijdelijke oplossing’? Hoe lang duurde dat tijdperk van die twee concurrerende coöperatieve banken en boerenbondsafdelingen ook alweer?

1 opmerking: