maandag 27 april 2015

Top 5 – Hegelsomse Grensposten

Tja, het moest er toch maar eens van komen, die top 5 van Hegelsomse Grensposten. Eerder (klik hier) noemde ik het a hell of a job. Dat is het ook geworden. Dat wil zeggen: het kostte weinig moeite te bepalen welke Grensposten buiten de top 5 zouden vallen. Van de acht Grensposten zijn er namelijk drie die ik als kunstwerken in progress beschouw: de E bij het station, de L en de S. Zij moeten eerst rijpen, hun beste tijd zit er nog aan te komen.
Van de E bij het station is het de bedoeling dat hij regelmatig van aanzien verandert. ‘Pak een spuitbus of zoek een kwast en leef je uit’, klinkt het uitnodigend in de Grenspostenfolder. De eerste beschildering was me nog wat te aangeharkt. Gelukkig oogt het nu al een stuk minder braaf.
De L, aan de Mevrouwsbosweg, kunnen de inwoners van Hegelsom behangen met memorabilia. Dat zal in de toekomst ongetwijfeld gaan gebeuren, maar de laatste keer dat ik de L passeerde was hij vooral nog onbehangen.
De S, tussen zorgboerderij Wienes en het sportpark aan de Hagelkruisweg, heeft vermoedelijk de langste tijd nodig om tot wasdom te komen. Hij gaat uiteindelijk bestaan uit twee halve boomcirkels. Voorlopig wordt de S evenwel gevormd door met bloemen beplante olievaten.
Dat brengt me bij de top 5. Lastig, lastig, lastig. Het liefst zou ik de H, de E aan de Tongerloseweg, de G, de O en de M ex aequo op de eerste plaats laten eindigen, maar dan zou ik voor m’n verantwoordelijkheden weglopen. Zo zijn we natuurlijk niet getrouwd, dus hier komt-ie dan toch, de top 5 van Hegelsomse Grensposten (van vandaag dan, morgen kan ik er alweer heel anders over denken):

5. Grenspost H, rotonde Stationsstraat–Pastoor Debijestraat–Handelstraat
Vorige week al besproken (klik hier). Belofte: zodra alle storende elementen in de omgeving zijn verwijderd, komt Grenspost H op 1 in de top 5 van Hegelsomse Grensposten.

4. Grenspost E, Tongerloseweg
Zoals al eerder gezegd (klik hier): je raakt er niet op uitgekeken en –gelezen.  

3. Grenspost O, Sint-Jorisweg
Ook de O is al eerder aan bod gekomen (klik hier). De locatie kon niet beter en het (bewegend) kunstwerk is prachtig. Enig puntje van kritiek: de zichtbaarheid van de foto’s op de bladen van de molen.

2. Grenspost M, kruising Hillenweg-Kogelstraat
Blijft voor mij voor altijd verbonden met de voordracht van een aantal anderstalige versies van het Hegelsomse volkslied op 5 april (klik hier). Twee dagen later fietste ik in alle vroegte richting station. Het schemerde nog en boven de weilanden hingen mistflarden waar de maan slechts met moeite doorheen scheen. En ineens doemde aan de Kogelstraat de M op. Pure magie!

1. Grenspost G, Bosstraat
Huis aan huis in Hegelsom opgehaalde kunststof voorwerpen, met elkaar verbonden in een G van aluminium, opgehangen tussen twee bomen. 
Evenals de O een kinetisch kunstwerk en dan heb je mij per definitie al aan je zijde. Nodigt uit tot contemplatie. En ook hier weer: de perfecte locatie. Treinreizigers richting Eindhoven hebben er een gratis attractie bij gekregen. En dan te bedenken dat het de bedoeling is te zijner tijd ook nog verlichting in de G aan te brengen. Fantastisch! 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten