donderdag 28 mei 2015

Ingezonden – Kasteelboerderij

Jan Duijf (Kloosterstraat Horst) krijgt concurrentie! Horst-sweet-Horst ontving nu ook een ingezonden bijdrage van Pedro van Lieshout over de Kasteelboerderij. Hier komt ze:
In onze straat is een huis verkocht. De verkoopprijs kan ik ongeveer inschatten; in de advertentie van de makelaar heb ik de vraagprijs kunnen lezen. Wethouder Vostermans verkoopt de Kasteelboerderij voor een onbekend bedrag. De verkoopprijs houdt hij geheim. Waarom? Voor de verkoop zal geen goedkeuring van de gemeenteraad nodig zijn, maar door er geen mededelingen over te doen ontstaat het beeld dat er iets verborgen wordt gehouden.

Eric Janssen heeft met het succes van zijn café De Lange op het Wilhelminaplein blijk gegeven van goed ondernemerschap. Ik gun hem van harte dat hij de nieuwe uitbater gaat worden van de Kasteelboerderij in Horst. Hij wordt bovendien eigenaar van dit rijksmonument. Terwijl het pand nota bene achterstallig onderhoud heeft van € 575.000,-. Bij het uitvoeren van dit onderhoud zal Janssen te werk moeten gaan volgens de strikte voorschriften die op een rijksmonument van toepassing zijn. Een eigen invulling is niet mogelijk. Hoe is het mogelijk dat de gemeente als verhuurder het achterstallig onderhoud van dit rijksmonument zo uit de hand heeft laten lopen? Wethouder Vostermans geeft aan dat de gemeente de nieuwe eigenaar zal ondersteunen bij het verwerven van subsidies voor het uit te voeren onderhoud. Had de gemeente dat niet eerder al kunnen doen, toen ze zelf nog eigenaar was?

Gemeente Horst aan de Maas heeft ambitieuze plannen met de Kasteelse Bossen, de omgeving van de Kasteelboerderij. Dat lijkt mij dé reden bij uitstek om dan eigendommen die de gemeente daar nu in haar bezit heeft niet te verkopen. Elders worden mensen onteigend om plannen te kunnen uitvoeren. Hier wordt met geheimzinnigheid omgekeerd te werk gegaan.

Een bruisende Kasteelboerderij kan een impuls betekenen voor het gebied. Ook om tegemoet te komen aan de klachten die Vostermans nu en dan ter ore komen: ‘Voor een kopje koffie kom je aan een gesloten deur.’ Toch geen serieuze reden om het gebouw dan maar te verkopen. Zet er een bordje neer dat verwijst naar het dichtbij gelegen Parkhotel, zou ik voorstellen.

Het gemeentebestuur moet gewoon openheid van zaken verschaffen als het over de verkoop van gemeenschapsbezit gaat. Laat zien dat je het vertrouwen van de bevolking waard bent. Politiek zitten er geen risico’s aan; het gemeentebestuur verzekert zich vooraf van de steun van de coalitiepartijen. Niets te vrezen, zou ik denken. Dualisme is in Horst aan de Maas nog niet vastgesteld.

Pedro van Lieshout

2 opmerkingen:

  1. Is het achterstallig onderhoud of wil dhr. Janssen voor dit bedrag verbouwen?

    BeantwoordenVerwijderen