maandag 25 mei 2015

Klein mysterie 649 – Zum Bahnhof (1)

Enige zelftwijfel kan nooit kwaad. Je moet alleen opletten dat het geen kwelling wordt. Ik geloof dat ik die fase nu angstig dicht begin te naderen.
Over café Nellen ging het. Stationsstraat, rechterkant van de weg, net over de spoorwegovergang, desondanks aan de goede kant van de grens tussen de voormalige gemeenten Horst en Sevenum. Misschien wel het laatste huiskamercafé van Horst, naar schatting tot in de jaren tachtig van de vorige eeuw operationeel. Ik heb het denk ik niet meer dan één keer bezocht, ik moet een jaar of tien zijn geweest. In mijn herinnering was het veeleer een keukencafé dan een huiskamercafé – al kan het zijn dat m’n geheugen me ook op dit punt in de steek laat. Als ik me niet vergis werd er na de sluiting nog jarenlang ijs verkocht. Of stond die witte diepvrieskist op de stoep soms jarenlang op de vuilophaaldienst te wachten?
Goed. Nu komt het: in café Nellen heeft ooit een terrorist van de Rote Armee Fraktion (RAF) één of meerdere consumpties genuttigd. Zei ik. Ik verwachtte een reactie in de trant van: ‘Ja, hè, hè, dat weet toch iedereen?’ Maar nee, ik werd met open mond aangestaard. ‘Echt? Is er écht ooit een RAF-terrorist in café Nellen geweest?’ Natuurlijk. ‘Waarom zou café Nellen anders sindsdien in de volksmond Zum Bahnhof heten?’ Onverminderd opperste verbazing. ‘Ik dacht dat dat allemaal common knowledge was in Horst en verre omstreken. Maar weet je wat? Ik zoek het op op internet en stuur dan een linkje.’
Wat denk je? In alle hoeken en gaten van het internet gezocht, resultaat nul komma niks. Ook enig vundere in mijn naaste omgeving leidde tot niets. En toen sloeg dus de kwellende zelftwijfel toe. Is het dan toch een broodjeaapverhaal? Een broodjeaapverhaal bovendien dat zich nooit buiten mijn brein heeft weten te verspreiden? Of is het algemene ontwikkelingspeil in deze contreien, of althans in de kringen waarin ik mij begeef, tot dramatische diepten gezakt?
Wie verlost me? Was er ooit een RAF-terrorist in café Nellen? Zo ja, welke: Knut Folkerts, Christof Wackernagel, Gert Schneider? Wanneer? Wat heeft hij gedronken? Hoe luidt het hele verhaal? Heeft café Nellen er inderdaad de bijnaam Zum Bahnhof aan overgehouden? Mail het naar horstsweethorst@gmail.com. En bespaar me alsjeblieft geen enkel detail.

1 opmerking:

  1. http://www.verhalenbankjes.nl/verhalenbankjes/paginas/routezuid.html lees het verhaal Grensverkeer.

    BeantwoordenVerwijderen