maandag 1 juni 2015

Klein mysterie 652 – Zwembad (4)

Het zwembad. Nóg zo’n slepende Horster kwestie die almaar ondoorgrondelijker wordt. Na drie (!) jaar onderzoek is een regionaal zwembad verder weg dan ooit. Dat zwembad zou moeten verrijzen op de Quality of Life-locatie (de naam alleen al) op het voormalige Floriadeterrein. Oorspronkelijk was het een plannetje van de gemeenten Horst aan de Maas, Peel en Maas en Venlo. Peel en Maas zag er al snel geen brood meer in en haakte af. Horst aan de Maas en Venlo gingen onverdroten voort. Ondanks een eerdere verzekering dat het bad er niet zou komen als een van de drie gemeenten de pijp aan Maarten gaf. En ondanks het feit dat iedereen vooral bezwaren zag. Zoals de verantwoordelijke Horster wethouder Ger van Rensch. In november 2013 somde hij in Dagblad De Limburger alle beren op de weg op: de locatie, de grondprijs, de baangarantie voor het personeel van het huidige zwembad De Berkel en het draagvlak bij de bevolking. ‘Dan weet je één ding zeker: dat bad komt er nooit’, concludeerde ik destijds (klik hier). Toch werd er vrolijk nog maar eens een nieuw onderzoek tegenaan gegooid.
Onderzoeksbureau OLCO ging aan de slag en heeft op 19 mei de Haalbaarheidsrapportage regionaal zwembad afgescheiden. Lees die rapportage. Lees vooral ook het op basis daarvan door de gemeente Horst aan de Maas opgestelde Scenario vergelijking zwembad (klik voor beide hier en ga naar agendapunt 2). Wat iedereen al bij voorbaat wist of had kunnen weten wordt daarin bevestigd: het regionale zwembad is een onhaalbare zaak.
Volgende week bespreekt de Commissie Samenleving beide rapporten. De gemeenteraad doet in juli hetzelfde. Volgens Dagblad De Limburger van zaterdag komt er vervolgens in september nog een peiling onder de bevolking. Daarna nemen de gemeenteraden van Horst aan de Maas en Venlo uiteindelijk in oktober een besluit over de komst van een regionaal zwembad. Hoe dat besluit uitvalt, is nu al volkomen duidelijk.
Waarom ooit opdracht is gegeven tot het onderzoek naar een regionaal zwembad is een raadsel. Waarom niet stante pede maar pas in oktober vaarwel wordt gezegd tegen een regionaal zwembad is een nog groter raadsel.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten