vrijdag 24 juli 2015

Ingezonden – Steekproef Griendtsveense muggen

Veel gekker moet het toch echt niet worden: Jan Duijf (Kloosterstraat, Horst) begint nu ook al de betrouwbaarheid van Horst-sweet-Horst in twijfel te trekken!

Steekproef  Griendtsveense muggen
Fabeltje van miljarden muggen doorgeprikt

Wim Moorman suggereert in slaafse navolging van andere media dat er in Griendtsveen een gigantische muggenplaag heerst (klik hier). Nu ben ik niet zo goedgelovig van aard. Zeker niet als het uitspraken van Wim Moorman betreft. Ik blijf liever met twee voeten op de grond staan. Daarom heb ik zelf een wetenschappelijk verantwoorde steekproef gedaan naar het aantal muggen in de mooiste kern van Horst aan de Maas.

De steekproef geeft via een wiskundig model tot op de mug inzicht in de hoeveelheid muggen die op vrijdagmorgen 24-07-2015, tussen negen en twaalf uur, in Griendtsveen zat of rondvloog.
Ander soort mug
Met de, voor een leek te ingewikkelde technische, wiskundige kant van het berekeningsmodel wil ik u verder niet lastig vallen, maar u moet weten dat het aantal kubieke meter lucht in Griendtsveen, de gemiddelde verplaatsingssnelheid van het onderzoeksobject, het totale wateroppervlak en het aantal getelde muggen de belangrijkste onderzoeksindicatoren vormden.

De steekproef operationaliseerde ik langs de strakke Kanaalweg (5 muggen geteld), in de lommerrijke tuin van Villa Sphagnum (2 muggen), in de waterrijke Deurnese Peel (7) en tenslotte in de beruchte Horster Driehoek (3). 

De computerberekening van de TU Eindhoven leverde een totaal aantal van 1010 aanwezige muggen in Griendtsveen op. Dat is een gemiddelde van ongeveer twee muggen per inwoner. Niks miljarden muggen, Moorman!

Ik ben niet gestoken tijdens de steekproef.

Jan Duijf (Kloosterstraat)

2 opmerkingen: