maandag 21 september 2015

Top 5 – Afgelopen weekend bij Galerie Wilms tentoongestelde werken van kunstenaars met een Horst aan de Maas-connectie

Een van de grote raadselen van deze tijd: waarom is werk van professionele beeldend kunstenaars uit Horst aan de Maas niet of nauwelijks binnen de gemeentegrenzen te zien? Gebrek aan kwaliteit? Ontoereikende netwerkvaardigheden? Typisch gevalletje van profeten die in eigen land niet worden geëerd? Een gebrekkig of ontbrekend kunstklimaat? Wie het weet, of denkt te weten, mag het zeggen.
Dit weekend deed zich een zeldzame gelegenheid voor om op één expositie werk van een aantal kunstenaars uit Horst aan de Maas en op de een of andere manier aan Horst aan de Maas gelieerde kunstenaars te zien. Niet in Horst aan de Maas, maar in Venlo. Galerie Wilms toonde (en verkocht) kunstwerken van meer dan veertig Limburgse kunstenaars. Onder hen enkelen met een connectie met Horst aan de Maas. Aanleiding voldoende om Venlowaarts te trekken. Resultaat: de Horst-sweet-Horst top 5 van afgelopen weekend bij Galerie Wilms tentoongestelde werken van kunstenaars met een Horst aan de Maas-connectie (met excuses voor de abominabele kwaliteit van de foto’s)! Komt-ie:

5.
zonder titel
Ruud van der Beele, geboren in Sevenum, woonachtig in Arcen
Zei ik dat het werk van Horster kunstenaars zo weinig binnen de gemeentegrenzen is te zien? Die vlieger gaat dan niet op voor Ruud van der Beele (als je ’m tenminste een ‘Horster kunstenaar’ mag noemen). Het is lang niet zo erg als het klinkt, maar ik geloof dat ik het slachtoffer ben van een overdosis Ruud van der Beele.

4.
zonder titel
Kees Salentijn, in de jaren zeventig (en misschien ook nog wel tachtig) woonachtig aan de Steenstraat in Horst
Zeer herkenbare stijl. Als ik me niet vergis hangt er ook in het Horster gemeentehuis werk van zijn hand. 

3.
‘All the priorities of the world we have created are so terribly wrong’
Isabelle Smeets, woonachtig in Broekhuizen
Hier had eigenlijk van dezelfde kunstenaar A watch-tower of nothingness – kijk hier moeten staan, maar de foto’s daarvan zijn te slecht om hier te reproduceren. Allebei werken waar een verhaal bij hoort en werken die je niet met een mooi/lelijk-blik moet bekijken. Maakt me nieuwsgierig naar die verhalen en naar ander werk van de mij voorheen onbekende Isabelle. 

2.
United Dead Nations (hoort nog een ondertitel bij, maar de kwaliteit van mijn foto is te slecht om die te kunnen lezen)
Jeanny van Lieshout, geboren in Horst, woonachtig in Venray
Ik heb een kalender uit 1982 van ‘twaalf jonge mensen uit Horst, die bezig zijn met beeldend onderwijs’. Onder hen: Jeanny van Lieshout. En eerder dit jaar zag ik al een aantal mooie werken van Jeanny op de expositie Like a virgin in het Odapark in Venray. Maar of ik goed bekend ben met wat ze maakt? Nee. ‘Geëngageerd’ lijkt me een woord dat op haar werk van toepassing is. En zou het toeval zijn dat zowel haar in Venlo tentoongestelde werken als die in Venray uitsluitend worden bevolkt door vrouwen?

1.
van … tijd 1006
Erik van Maarschalkerwaard, woonachtig in Tienray
Erik en zijn werk zijn me beter bekend. Alleen z’n werk op papier dan weer niet. Maar het oogt even eigenzinnig als z’n driedimensionale werk. En ook bij van … tijd 1006 gaat het vooral om het verhaal. Het verhaal dat bij hem altijd in meerdere opzichten fantastisch en onnavolgbaar is. Als het waar is dat ‘conceptuele kunstenaars ons denken meer [willen] prikkelen dan onze ogen of emoties’, zoals ik ergens op internet las, dan is Erik een conceptueel kunstenaar.

Overigens blijf ik van mening dat de gemeente Horst aan de Maas veel meer haar nek dient uit te steken voor vluchtelingen dan ze tot dusverre heeft gedaan. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten