maandag 14 december 2015

Intermezzo – Horstensia (2) / Willems en Rietjens

Object: zak
Afmetingen: 41,5 x 43,5 cm.
Materiaal: plastic
Datering: omstreeks 1985 (?)
‘Is de Horster Bode er al?’
Hoe eerbiedwaardig het Horster weekblad De Echo van Horst en zijn voorganger De Echo van Noord-Limburg ook mochten zijn, de naam Echo heeft hier in huis nooit ingang gevonden. Het was de Horster Bode. En het bleef Horster Bode. Totdat De Echo in december 2010 ter ziele ging. Hallo Horst aan de Maas is gewoon ‘de Halló’ of, iets minder gewoon, ‘de Hállo’.
Horster Bode was de naam van een voorganger van De Echo, verschenen tussen 1932 en 1941. Wie zegt het de Horster Bode na, ook zeventig jaar na het verscheiden nog een plaatsje in het collectieve geheugen? Kantoorartikelenfabrikant Veneka in elk geval niet. Ruim tien jaar geleden gefuseerd met CIB en zelfs digitale sporen zijn nog maar moeilijk te vinden. Naam van het gefuseerde bedrijf: Quantore. Een naam die schreeuwt om een allesvernietigende implosie.
Wie zegt het de Horster Bode na, ook zeventig jaar na het verscheiden nog een plaatsje in het collectieve geheugen? Willems & Rietjens misschien? De voormalige boek- en kantoorboekhandel is in elk geval al een aardig eind op weg. Willems & Rietjens vestigde zich (denk ik) in 1976 in winkelcentrum(pje) Kloosterhof. Naar schatting tien jaar later verdween ‘& Rietjens’ van het toneel en bleef Willems over. Tien jaar geleden ging Willems met pensioen en werd Willems Bruna. En toch is Willems & Rietjens blijven voortleven. Misschien nog wel meer dan Willems. Niemand die je meewarig aankijkt als je zegt dat je naar Willems & Rietjens gaat. Hoe lang nog? 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten