maandag 4 januari 2016

Klein mysterie 687 – Sportzone Kasteelse Bossen

Wat 2016 ons in elk geval óók gaat brengen is meer duidelijkheid over de Sportzone Kasteelse Bossen. Wat tot dusverre iets betrekkelijk abstracts was, gaat dit jaar meer concrete vormen aannemen, zo bleek in de laatste dagen van 2015 en de eerste van 2016. Op 22 december bracht verantwoordelijk wethouder Bob Vostermans de gemeenteraad op de hoogte van de stand van zaken (klik hier en ga vervolgens naar 33.15 minuten):
‘Het college is twee weken geleden op uitnodiging van een initiatiefgroep uit de Kasteelse Bossen meegenomen in plannen die te maken hebben met de ruimtelijke ontwikkelingen in de Sportzone. Die ruimtelijke ontwikkelingen betreffen de hardware, iets waar de gemeente tot op dit moment niet bij betrokken is. De initiatiefnemers hebben een ambitieus plan neergelegd, waarvan ze ons in kennis hebben gesteld met de mededeling dat zij graag bij de verschillende gebruikers in het gebied willen ophalen of dit een beeld is wat zij kunnen delen. Vervolgens zal dit in april aan college en raad worden aangeboden. Reden dat ik het hier even meld is dat in deze plannen ook een zwembad is meegenomen. In het licht van de discussie in deze raad over het zwembad en de afspraak dat de collega-wethouder een aantal scenario’s uitwerkt met betrekking tot dat zwembad, leek het ons goed hier actief te melden dat er van onderop ideeën worden aangedragen.’
De gemeenteraad nam het voor kennisgeving aan en informeerde vreemd genoeg niet eens wat ‘hardware’ in dit verband betekent. Dat een zwembad deel uitmaakt van de plannen, kan voor niemand een verrassing zijn. Hoe die plannen er verder precies uitzien wordt dus in april duidelijk. Of eerder, in het onwaarschijnlijke geval dat journalistieke speurneuzen bereid zijn hierin hun tanden te zetten.
Een tipje van de sluier werd afgelopen zaterdag al opgelicht. Op de nieuwjaarsreceptie van voetbalclub Wittenhorst gaf bestuurslid Leon Litjens (waar kennen we hem toch van?) een toelichting op de Sportzone-plannen. Ik was zelf niet van de partij, dus ik moet afgaan op de twee plaatjes uit zijn presentatie die ik aantrof op de website van Wittenhorst (klik hier). Enkele conclusies daaruit: de atletiekbaan van de Peelrunners verhuist naar de omgeving van het Dendron College, het hoofdveld van Wittenhorst schuift honderd meter op richting zwemvijver van de Kasteelse Bossen, tussen het nieuwe hoofdveld en de tennisbanen verrijst een ‘multi accommodatie’, nabij de Kasteelboerderij komt een dagstrand en op een aantal plaatsen vindt kaalslag plaats waardoor zichtlijnen ontstaan. O ja, en getuige een van de plaatjes gaat dit alles Lifestyle Park Kasteelse Bossen heten.
‘Ideeën van onderop’, noemt Bob Vostermans het. Niks mis met ideeën van onderop. Mits het daadwerkelijk ideeën van onderop zijn en mits gemeentebestuur en gemeenteraad er niet als een schoothondje achteraan hobbelen. Over beide heb ik zo mijn twijfels – de tijd zal leren of die terecht zijn.

1 opmerking:

 1. Wellicht ontzettend mooie plannen?

  Maar wie gaat dit betalen? De initiatiefnemers zelf? Lijkt me het meest logisch, het is hun speeltje tenslotte.
  Of zal de gemeente Horst weer bij moeten lappen, of voor miljoenen garant gaan staan zodat de initiatiefnemers tegen 1.45 % geld kunnen gaan lenen op de kapitaalmarkt (Deze truc wil HZPC ook bij het nieuwe zwembad)

  Wel schrijnend dat overal in de dorpen nu de discussie wordt gevoerd om accommodaties te sluiten of samen te voegen.

  Voorlopige conclusies: zoveel mogelijk voorzieningen naar Horst-Centrum, zoveel mogelijk accommodaties in de dorpen dicht om dit te financieren, en de rest lapt de gemeente wel bij. Leefbaarheid in de kernen houdt op zodra verenigingen en misschien ook wel wethouders leuke speeltjes verzinnen, en anderen dit laten betalen.
  Of om Van Gaal te citeren: "ben ik nou zo slim, of zijn jullie nou zo dom?"

  Gemeenteraad: aan de bak, laat nu je tanden zien!

  BeantwoordenVerwijderen