Hoe zou het toch gesteld zijn met die culinaire specialiteit
waar Horst vroeger wijd en zijd om bekend stond: petatte mit handvatte? Ik heb de menukaarten van de lokale
restaurants erop nageslagen, maar niks hoor. Worden de petatte mit handvatte in huiselijke kring nog wel bereid? Zijn die petatte trouwens gekookt, gebakken of
gepoft?
Misschien wordt het toch eens tijd het recept schriftelijk
vast te leggen, zodat ook volgende generaties ervan kunnen genieten. Hetzelfde
geldt voor nog zo’n topper uit de Horster keuken: stroont mit striepkes. Kom je ook nergens meer tegen. Wat best wel
vreemd is in een tijd waarin slow food
hoogtijdagen beleeft.
Ik kom hier op naar aanleiding van een stukje van Ewoud
Sanders dat op 12 november van het vorig jaar verscheen in NRC Handelsblad. Hij besprak daarin een aantal spreekwoordelijke en
fictieve etenswaren en gerechten. Tien voorbeelden om u een idee te geven:
broodje aap, snieriksaus met pruttelpeertjes, oogappel, perzikhuid (‘geliefd
vanwege de textuur’), gebakken nieuwsbladen met krotenvet, kut met peren,
apekool, een boterham met tevredenheid, poep van de Radja en heilige boontjes.
Hoe zit het met fictieve Horster
etenswaren en gerechten? Spontaan kwam ik niet verder dan de twee bovengenoemde
gerechten (waarvan ik me eerlijk gezegd ook een beetje afvraag of ze wel zo
exclusief Horster zijn als ik zou willen dat ze zijn). Zouden de beide Horster
woordenlijsten misschien verdere uitkomst bieden? Nee dus! Het bleef helaas bij
een lekkernij en een karig gerecht die allebei ook in het Nederlands bekendheid
genieten: livverkukskes en twiê aerte ôp en plaenkske (‘niks innen bloes hebbe’).
Heb ik niet goed genoeg gezocht of kent het Horster gewoon
niet meer fictieve etenswaren en gerechten? Wordt hier geen gebakke leknaas mit loêzepiemel gegeten?
Of gemeurde paerkentrekker? Gebroaje boarsttuüg misschien?
Kent u verzonnen Horster etenswaren of gerechten? Laat het
me s.v.p. weten! Reacties van sprekers van de andere dialecten van de gemeente
Horst aan de Maas zijn uiteraard eveneens van harte welkom. Een top 5 van
fictieve etenswaren en gerechten uit Horst aan de Maas moet toch mogelijk zijn?
Geen opmerkingen:
Een reactie posten