maandag 18 januari 2016

Klein mysterie 689 – Petatte mit handvatte

Hoe zou het toch gesteld zijn met die culinaire specialiteit waar Horst vroeger wijd en zijd om bekend stond: petatte mit handvatte? Ik heb de menukaarten van de lokale restaurants erop nageslagen, maar niks hoor. Worden de petatte mit handvatte in huiselijke kring nog wel bereid? Zijn die petatte trouwens gekookt, gebakken of gepoft?
Misschien wordt het toch eens tijd het recept schriftelijk vast te leggen, zodat ook volgende generaties ervan kunnen genieten. Hetzelfde geldt voor nog zo’n topper uit de Horster keuken: stroont mit striepkes. Kom je ook nergens meer tegen. Wat best wel vreemd is in een tijd waarin slow food hoogtijdagen beleeft.  
Ik kom hier op naar aanleiding van een stukje van Ewoud Sanders dat op 12 november van het vorig jaar verscheen in NRC Handelsblad. Hij besprak daarin een aantal spreekwoordelijke en fictieve etenswaren en gerechten. Tien voorbeelden om u een idee te geven: broodje aap, snieriksaus met pruttelpeertjes, oogappel, perzikhuid (‘geliefd vanwege de textuur’), gebakken nieuwsbladen met krotenvet, kut met peren, apekool, een boterham met tevredenheid, poep van de Radja en heilige boontjes.
Hoe zit het met fictieve Horster etenswaren en gerechten? Spontaan kwam ik niet verder dan de twee bovengenoemde gerechten (waarvan ik me eerlijk gezegd ook een beetje afvraag of ze wel zo exclusief Horster zijn als ik zou willen dat ze zijn). Zouden de beide Horster woordenlijsten misschien verdere uitkomst bieden? Nee dus! Het bleef helaas bij een lekkernij en een karig gerecht die allebei ook in het Nederlands bekendheid genieten: livverkukskes en twiê aerte ôp en plaenkske (‘niks innen bloes hebbe’).
Heb ik niet goed genoeg gezocht of kent het Horster gewoon niet meer fictieve etenswaren en gerechten? Wordt hier geen gebakke leknaas mit loêzepiemel gegeten? Of gemeurde paerkentrekker? Gebroaje boarsttuüg misschien?

Kent u verzonnen Horster etenswaren of gerechten? Laat het me s.v.p. weten! Reacties van sprekers van de andere dialecten van de gemeente Horst aan de Maas zijn uiteraard eveneens van harte welkom. Een top 5 van fictieve etenswaren en gerechten uit Horst aan de Maas moet toch mogelijk zijn?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten