maandag 13 juni 2016

Intermezzo – Kasteelboerderij (8)

Laten we het nog eens over de Kasteelboerderij hebben. Waarom ook niet? Het is immers precies een jaar geleden dat de gemeente Horst aan de Maas het rijksmonument voor een habbekrats verkocht aan lokaal horecaondernemer Eric Janssen en diens broer Richard.
Dagblad De Limburger berichtte op 2 juni 2015 uitvoerig over verkoop en toekomst van de Kasteelboerderij. Enkele fragmenten uit dat artikel:
‘In de koopovereenkomst staat dat het rijksmonument binnen drie jaar in originele staat hersteld moet zijn. Er is sprake van 565.000 euro aan achterstallig onderhoud. De broers proberen dit al op 1 januari 2017 weggewerkt te hebben. Al geven de broers aan dat dit uit kan lopen vanwege mogelijk langlopende aanvraagprocedures voor subsidies.’
‘De gebroeders Janssen gaan er een pannenkoekenrestaurant met plaats voor 300 personen van maken.’
‘Ze willen de benedenverdieping openbreken zodat een grote ruimte ontstaat. Daarnaast moet er een tweede verdieping komen die bezoekers vanaf de begane grond kunnen bereiken.’
Hoewel de Kasteelboerderij dus sinds een jaar niet meer van mij, van ons, van de Horster gemeenschap is, gaat ze me nog steeds aan het hart. Vergelijk het met de zoon of dochter die na 20, 25 jaar het ouderlijk huis verlaat: hij of zij heeft altijd naar papa’s en mama’s pijpen moeten dansen en van het ene op het andere moment hebben papa en mama geen enkele zeggenschap meer over zoon- dan wel dochterlief. Dat is op z’n minst wennen. Ook al lukt dat, de emotionele band die in die 20, 25 jaar is ontstaan, laat zich niet zomaar wegpoetsen.
Ik ben daarom best nieuwsgierig hoe het mijn, onze Kasteelboerderij vergaat, een jaar na vertrek uit de gemeentelijke moederschoot. Gaat het lukken om het gebouw binnen drie jaar in originele staat te herstellen? Bedraagt het achterstallig onderhoud inderdaad 565.000 euro? Of zijn er intussen wat lijken uit de kast gevallen? Hoe zit het met de ambitie het achterstallig onderhoud op 1 januari 2017 te hebben weggewerkt? Wordt die datum gehaald? Zo nee, wat is dan de nieuwe streefdatum? Wil het een beetje vlotten met de aanvraagprocedures voor subsidies? Wanneer is de opening van het pannenkoekenrestaurant voorzien? Wat is er waar van het hardnekkige gerucht dat er helemaal geen pannenkoekenrestaurant in de Kasteelboerderij komt? Is al duidelijk wat er op de geplande tweede verdieping gaat gebeuren?
Tot frustratie van hun ouders zijn uitgevlogen zonen en dochters meestal niet zo heel mededeelzaam. Zijn ze dat wel, dan wordt hun wederzijdse emotionele band er doorgaans alleen maar sterker op. 

2 opmerkingen:

  1. Het stuk was van iets betere kwaliteit geweest als je antwoorden had op (in ieder geval een deel van) al die vragen die je hier opsomt....

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Beste Anoniem, vreemd om een vragensteller te betichten van het niet hebben van de antwoorden. Welk doel dient deze opmerking?

    BeantwoordenVerwijderen