zaterdag 18 juni 2016

Klein mysterie 704 – Aardbeienplukmachine (2)

Horst aan de Maas paradijs op aarde? Dan toch zeker niet voor iedereen.

Twee weken geleden schreef ik (klik hier) over een aardbeienplukmachine (die bij nader inzien ook best een onkruidtussenaardbeiplantenverwijderingsmachine kan zijn): een machinaal voortbewogen gevaarte, bemand door tien naast elkaar op een soort van duikplank hangende personen, met elk onder zich een rij aardbeienplanten binnen handbereik.
Wat ik me bij het zien van de machine afvroeg – maar niet opschreef – is hoe het eigenlijk gesteld zou zijn met het toiletteren van de bemanning. Ophouden tot de pauze? Broek omlaag en laat maar gaan? In een Dixi? In de broek doen? Ik weet het niet, maar ik acht het niet uitgesloten dat het op een of meerdere van deze manieren gebeurt. Wat ik intussen wel weet, is dat in elk geval ook een andere manier in zwang is: er zijn bemanningsleden van de machine die zich gedwongen zien een luier te dragen om hun behoefte in te doen. Ik herhaal: er zijn bemanningsleden van de machine die zich gedwongen zien een luier te dragen om hun behoefte in te doen. 
Ik geloofde m’n oren niet toen ik het hoorde. Ik zou er hier ook nooit melding van hebben gemaakt als ik niet voor honderd procent overtuigd was van de betrouwbaarheid van mijn bron. Waarom zou je zoiets vernederends trouwens aan derden toevertrouwen als het niet waar is?
Al vele jaren doen verhalen de ronde over miserabele arbeidsomstandigheden in de champignon- en de land- en tuinbouwsector, maar zo zout als dit had ik het nog nooit gegeten. Zo af en toe zijn er van die momenten dat ik me schaam inwoner van Horst aan de Maas te zijn. Dit is zo’n moment.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten