maandag 6 juni 2016

Intermezzo – Vaerkesloëzie (2)

Soms, heel soms, leidt al dat geschrijf ook nog eens ergens toe. Zo liet de Horster politie onlangs in reactie op een Horst-sweet-Horst-stukje over ‘stiekeme stickers’ op Horster rolluiken weten dat zij geen melding(en) had ontvangen van zulke stickers (klik hier). Goed om te weten. Wat ook goed is om te weten, is dat het Horst-sweet-Horst-stukje van ruim een maand geleden over dialectwoorden (klik hier), actie van kring Ter Horst van het Limburgs Geschied- en Oudheidkundig Genootschap (LGOG) tot gevolg heeft gehad.
Dat stukje ging over een lange lijst karakteristieke, voornamelijk Horster en Sevenumse dialectwoorden. Die vloeide voort uit een dialectcursus die het LGOG in 2004 organiseerde. De lijst is gepubliceerd in nummer 30 van huisorgaan Info LGOG Kring Ter Horst. ‘Ze ontbreekt helaas in de gedigitaliseerde versie van dat nummer’, zo besloot ik het stukje. En ziedaar, zonder dat ik er iemand op attent heb moeten maken of er op andere wijze moeite voor heb gedaan, is de lijst nu gedigitaliseerd (klik hier, klik op ‘Info LGOG’, klik op nummer 30 en ga naar bladzijde 21)! Misschien wel om de olifant die met z’n lompe poten door de porseleinkast banjert en luistert naar de naam Ger Koopmans te laten zien dat het LGOG wel degelijk van deze tijd is.
Hoe het ook zij, gratis en voor niets voor iedereen te land, ter zee en in de lucht, zomaar een lijst van 168 prachtige, voornamelijk Horster en Sevenumse dialectwoorden, waarvan een aantal niet eens is terug te vinden in al dan niet gedigitaliseerde woordenboeken. Voor de aardigheid nog even een snelle top 5 van woorden uit die lijst (waarbij woorden die ik in het vorige stukje al heb vermeld waren uitgesloten van deelname – vaerkesloëzie blijft onovertroffen):

5. klam (nauwelijks; is het in het Horster trouwens niet klamp?)

4. bescheid zegge (iemand iets melden)

3. sliddere (over het ijs glijden)

2. gauwechtig (spoedig, snel)

1. vannamedaag (vanmiddag)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten