zaterdag 2 juli 2016

Klein mysterie 705 – Internationale schakelklas

Gisteren ging op het terrein van PETC+ in Hegelsom de internationale schakelklas (ISK) van start. Kinderen tussen de 12 en 18 uit Horst aan de Maas en Venray die minder dan twee jaar in Nederland zijn en het Nederlands nog onvoldoende onder de knie hebben, worden hier klaargestoomd voor het reguliere middelbaar onderwijs.
Goed dat de ISK er is. Mooi ook om in een reportage van Omroep Reindonk (klik hier) het enthousiasme van leerlingen en docenten te horen en te zien. Teamleider Anouk Clerx: ‘Wij zijn er klaar voor. Waarom zouden we wachten? Er zitten kinderen bij die al een behoorlijke tijd thuiszitten. Die kunnen niet wachten om te beginnen. Dus elke dag is er één.’ En zo is het.
Wat dan wel bevreemding wekt is dat de ISK over drie weken alweer voor anderhalve maand z’n deuren sluit. Zomervakantie. Zouden de kinderen die al een behoorlijke tijd thuis hebben gezeten daar reikhalzend naar uitkijken? De zomerstop is des te opmerkelijker omdat verantwoordelijk wethouder Ger van Rensch de Horster gemeenteraad op 17 mei nog verzekerde dat het onderwijs in de vakantieperiode gewoon doorgang zou vinden (klik ook hier en ga naar 44.22 minuten):
‘Vanaf 1 juli zou het reguliere onderwijs van start moeten gaan. Dat kan in de vakantieperiode ook doorgaan. Dat is dan niet vrijblijvend, maar door bevoegde docenten. Daar zal wellicht een vergoeding tegenover moeten staan, maar dat is een kwestie van onderhandelen.’
En:
‘Zo gauw als het asielzoekerscentrum in Blitterswijck opengaat en we met een grotere groep te maken krijgen, gaan we regelen dat er in de vakantieperiode alvast gewerkt gaat worden en dat we niet wachten tot het begin van het schooljaar.’ 
Wat heeft de gemeente en/of de schoolleiding alsnog doen besluiten tot een vakantie van zes weken? Liggen aan die beslissing onderwijskundige of pedagogische argumenten ten grondslag? Viel het organisatorisch niet te bolwerken om in de vakantie door te gaan? Of zijn de onderhandelingen over de vergoeding voor de docenten dan toch stukgelopen, tegen de verwachting van de wethouder in?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten