maandag 27 juni 2016

Intermezzo – Paul Geurts

En ja hoor, Paul Geurts is weer eens het pispaaltje. Heeft in zijn strijd voor behoud van zwembad De Berkel uit de school geklapt over de plannen voor een sportzone in de Kasteelse Bossen. Foei toch. Dat iedereen die plannen al grotendeels kende, doet niet ter zake. ‘Tendentieus, niet integer en een onwaardige manier van handelen’, zo citeerde De Limburger deze week de initiatiefnemers van de sportzone naar aanleiding van Pauls actie. Kan het voormalige SP-gemeenteraadslid het mee doen. En zo gaat het nu al een jaartje of veertig. Ziekenhuis Horst, Nieuw Gemengd Bedrijf, zwembad De Berkel en noem het allemaal maar op: Paul heeft er standpunten over die de gevestigde orde niet welgevallig zijn en vervolgens maakt de gevestigde orde Paul zwart. Geijkt patroon.
Ik ben geen SP-lid. Ik ben (meestal) geen SP-stemmer. Ik ben het lang niet altijd eens met Paul. Ik betwijfel of hij een groot tacticus is. Ik vraag me af of hij altijd de juiste methoden hanteert. En toch heb ik een zwak voor Paul. Omdat hij zich nooit aan de gevestigde orde heeft geconformeerd. Omdat hij strijdt met open vizier. Omdat hij er geen moeite mee heeft de spelbederver te zijn. Omdat hij in tegenstelling tot zoveel anderen nooit het moede hoofd in de schoot heeft gelegd. Omdat hij wars is van achterkamertjespolitiek. Omdat hij nooit deel heeft willen uitmaken van het old boys network dat regelt dat Horst aan de Maas de grootste megastal van Nederland krijgt, dat regelt dat de Kasteelboerderij voor een schijntje wordt verpatst, dat regelt dat de Floriade naar Noord-Limburg komt, dat vervolgens regelt dat alle Floriadepijnen worden weggemasseerd, dat regelt dat zwembad en sporthal De Berkel verdwijnen, dat regelt dat ergens in de Kasteelse Bossen een nieuw zwembad komt, dat regelt dat ’t Gasthoês een cultuurtempel wordt, dat regelt dat het gemeentebestuur naar zijn pijpen danst.
Tot die kongsi – tegenwoordig ook wel opererend onder het mom van ‘burgerparticipatie’ – heeft Paul Geurts dus nooit willen behoren. Horst aan de Maas heeft dringend behoefte aan méér Paul Geurtsen.

1 opmerking:

  1. Deze keer ben ik het volledig met je eens. Ik houd niet van gekonkel en achterkamertjes. En het lijkt dat die er in Horst in overvloed zijn. Alles wat goed is, kan zeker het daglicht verdragen. Laat het lekker in het zonlicht schijnen, en overleg in het openbaar, niks geen geheime of verborgen agenda´s. Men is door de burger gekozen, laat de burger dan ook maar zien wat je doet. En dan ook alles laten zien. Fouten en foutjes kunnen gemaakt worden, dat weten burgers ook. Maar fouten willen verdoezelen, anderen in de schoenen schuiven, of gewoon ontkennen, dat is onvergeeflijk.

    BeantwoordenVerwijderen