maandag 12 september 2016

Klein mysterie 717 – Objectief Nederland (4)

Wat doet die man daar in dat maïsveld?
Die man maakt precies op het middelpunt van topografische kaart 52D Helenaveen (1:25.000) in elke windrichting één foto.
Waarom maakt die man precies op het middelpunt van topografische kaart 52D Helenaveen in elke windrichting één foto?
Omdat hij voor zijn weblog Horst-sweet-Horst ruim 42 jaar later nog eens wil overdoen wat Reinjan Mulder in 1974 op dezelfde plek deed.
Maar wacht eens, heeft de man in het maïsveld dat al niet eerder gedaan?
Jazeker.
En er al eerder over geschreven op Horst-sweet-Horst?
De afgelopen maand al drie keer (klik hier, hier en hier)!
Was dat niet genoeg?
Eigenlijk wel.
Waarom dan nu nog een keer?
Omdat de man in het maïsveld het zich in eerste instantie lekker gemakkelijk had gemaakt. Té lekker gemakkelijk.
Hoezo dat?
Het exacte middelpunt van topografische kaart 52D Helenaveen bevindt zich op een akker terzijde van de Kulbergweg. Die akker is op het moment beplant met maïs. Uit angst dat een woud van maïskolven en maïsstengels de vier middelpuntfoto’s zou domineren, besloot de man in het maïsveld de foto’s twintig meter verderop te maken, op een zandweg aan de rand van de akker.
Wat heeft de man in het maïsveld doen besluiten alsnog het maïsveld in te duiken?
De man in het maïsveld proefde enig onbegrip bij Reinjan Mulder. Die mailde hem: ‘Nog niet helemaal duidelijk is overigens waarom u niet in een akker wilde gaan staan. Dat is toch niet het moeilijkste?’
En toen?
En toen kwam de man in het maïsveld tot het inzicht dat Reinjan gelijk had. Het was inderdaad niet het moeilijkste in de akker te gaan staan. Essentiëler nog was dat niet in de akker gaan staan, niet op het exacte middelpunt van kaart 52D Helenaveen gaan staan, een flagrante schending van de objectiviteit was.
Is dat zo erg dan?
Ja, dat is bij nader inzien heel erg. Die objectiviteit – het niet anders maken dan het is – daar was het Reinjan nu juist om te doen. Die objectiviteit bracht hem in een huiskamer in Velp, op het IJsselmeer bij Enkhuizen, in een dennenbos bij Woudenberg, op de Waddenzee bij Delfzijl.
Die objectiviteit deed de man in het maïsveld ook alsnog het maïsveld induiken?
Zo is het.
En het resultaat? Inderdaad uitsluitend maïskolven en maïsstengels?
Dat valt warempel nogal mee, waarschijnlijk mede dankzij de zondvloed van juni in deze gewesten, waardoor maïs minder tot ontwikkeling lijkt te zijn gekomen dan in andere jaren. Oordeel zelf maar. Gefotografeerd op het exacte middelpunt van topografische kaart 52D Helenaveen, op woensdag 7 september 2016, op 1,72 meter boven maaiveldhoogte, achtereenvolgens in oostelijke (13.18.44 uur), zuidelijke (13.18.54 uur), westelijke (13.19.04 uur) en noordelijke (13.09.14 uur) richting:Helemaal objectief!
Dat zou de man in het maïsveld dan weer net niet durven te beweren. Zullen we het houden op ‘een streven naar objectiviteit’?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten