maandag 21 november 2016

Top 5 – Straatnaamwaardige Horster vrouwen

Onder het motto ‘Wij vrouwen eisen’ streden vrouwen in de jaren zeventig en tachtig van de vorige eeuw met succes voor liberalisering van de abortuswetgeving in Nederland. Mij dunkt dat de tijd rijp is voor een lokale variant op deze gevleugelde strijdkreet: Wij eisen vrouwen! Wij eisen vrouwen op de straatnaambordjes in de gemeente Horst aan de Maas.
Hallo Horst aan de Maas constateerde deze week dat de gemeente Horst aan de Maas een schrijnend gebrek heeft aan naar vrouwen vernoemde straten (klik hier). Horst-sweet-Horst kwam ruim acht jaar geleden al tot diezelfde trieste conclusie (klik hier). Vrouwelijke heiligen en vrouwelijke leden van het koninklijk huis daargelaten, is Hanna van de Voort (Tienray) de enige vrouw in de hele gemeente Horst aan de Maas die een straat (in dit geval plein) op haar naam heeft staan. Onbestaanbaar!
Zijn er dan geen vrouwelijke equivalenten van Jan Drabbels, Jacob Poels, meester Hermans, Leopold Haffmans, Toon Reijnders, Constant Dietz, dokter Van de Meerendonk en noem ze allemaal maar op? Maak dat de kat wijs! Wat is het dan? Onwil? Onwetendheid? Een combinatie van beide? Wat dan ook, dit valt niet langer te tolereren. Wij eisen vrouwen!
Het moet een sinecure zijn een groslijst van laten we zeggen vijftig straatnaamwaardige vrouwen uit Horst aan de Maas op te stellen. Zo kom ik zelf in een vloek en een zucht al tot een reeks van vrouwen die absoluut straatnaamwaardig zijn. Met als resultaat de (uiterst willekeurige, subjectieve en absoluut niet uitputtende) Horst-sweet-Horst top 5 van straatnaamwaardige Horster vrouwen. Komt-ie:
           
5. Anna Sophia Vullinghs-Pauwels (Sevenum). Van 1796 tot 1844 de eerste gemeentelijke vroedvrouw in Sevenum. Maar ik had ook A.M. Driessen-van Osch (Horst), Maria Hanraets (Horst), G.H.E. Weustink (Sevenum), H.M. Tebbens (Grubbenvorst en Broekhuizen) of M.H. Valckx (Grubbenvorst en Broekhuizen) kunnen noemen, stuk voor stuk gemeentelijke vroedvrouwen met een lange staat van dienst.

4. Henriëtte Bels-Koning. Ik herhaal (klik hier): waarom wel een straatnaam voor Pieter Bels,
maar niet voor zijn echtgenote Henriëtte Bels-Koning, die evenveel betekenis heeft gehad voor de champignonteelt (lees het artikel van P.M. Schaper in Horster Historiën deel 3 er maar op na)?

3. Marie-Louise Linssen-Vaessen. Zwemster, zwempionier, zwemfenomeen. Zouden er behalve Marie-Louise Linssen-Vaessen nog heel veel drievoudige Olympische medaillewinnaressen zijn naar wie ook meer dan twintig jaar na hun overlijden géén straat is vernoemd? Als het niet zo was, zou je het niet geloven.

2. Toos Buijssen. Eerste vrouwelijke wethouder in de gemeente Horst (klik ook hier). Maar ik had ook E. Moorrees-Peeters (eerste vrouwelijke Horster gemeenteraadslid), Riet Geurts (eerste naoorlogse vrouwelijke Horster gemeenteraadslid) of Riet Greweldinger-Beudeker (voor zover ik weet eerste en enige vrouwelijke gedeputeerde uit Horst aan de Maas) kunnen noemen. Stuk voor stuk vrouwen die door het glazen plafond heen wisten te breken. Dat alleen al is voldoende voor een straatnaam. Politieke gevoeligheid – zoals de gemeente ook nu weer beweert – is daarom niet aan de orde.

1. Eugénie Boutet. Uit Vervolgd in Limburg door Herman van Rens (Hilversum 2013), p. 225: ‘Eugénie Boutet was de centrale figuur voor de joodse onderduikers in Sevenum. Mede dankzij haar inspanningen was het aantal onderduikers in het dorp, in vergelijking tot het aantal inwoners, het grootste van heel Limburg.’
Wij eisen vrouwen!

2 opmerkingen:

  1. Ik mis Joke Kersten, de (voorlopig) enige vrouwelijke burgemeester binnen Horst aan de Maas.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. @anoniem: een van de voorwaarden in Horst aan de Maas voor de vernoeming van een straat naar een persoon, is dat de betreffende persoon overleden moet zijn (tenzij het een lid van het koninklijk huis betreft) ...

    BeantwoordenVerwijderen