woensdag 28 december 2016

Ingezonden – Dat gebeurt er (16) / Kasteelboerderij

En dan is er natuurlijk ook nog zoiets als de Kasteelboerderij ... In een ingezonden bijdrage vraagt Andries Brantsma opnieuw aandacht voor dit Horster hoofdpijndossier (en kondigt hij nieuwe informatie aan). 

Kopje koffie … Kasteelboerderij

Aangemoedigd door de wervende opmerkingen van de wethouder over de nieuwe eigenaar (‘dat hadden we veel eerder moeten doen’) ga ik nu en dan even kijken bij de Kasteelboerderij om een kopje koffie te halen. Ik word daar nog steeds teleurgesteld en dat zal ook wel de reden zijn dat ik de wethouder daar nooit tref. Die weet en wist natuurlijk wel beter.
Er wordt al wel wat gewerkt, het terrein is vlak gemaakt en gebouwtjes zijn afgebroken. Er is dus, geschrokken door de laatste oproep van Wim Moorman op Horst-sweet-Horst [klik hier] nu wel iets gedaan. Nu maar hopen dat daar de vergunningen allemaal tijdig voor zijn aangevraagd. Mooi terrein voor een feesttent of een andere ‘culturele’ uiting.
Jammer dat we nog niet verder zijn met de Kasteelboerderij die met zoveel goede bedoelingen bijna twee jaar geleden vrijwel is weggegeven. Kijk je naar de weggeefprijs (135 duizend euro) dan is het toch wel jammer dat de wethouder er nog geen idee van had dat geprobeerd zou worden om er een zwembad te bouwen, vlakbij, hoewel … en dat er misschien een Klein Papendal zou ontstaan. En dat er misschien langs de beek een mooie ontsluiting naar de Kasteelse Bossen zou komen, vlak langs de Kasteelboerderij. Of dat het strandbad vlak bij de Kasteelboerderij gepositioneerd zou worden, zoals de vorige uitbater tien jaar geleden niet bij de gemeente voor elkaar kreeg.
Ja, het is jammer dat de wethouder alleen op de hoogte was van de software en dat hij daardoor de boerderij voor een softewaarprijs van de hand deed. Prijs: 135 duizend euro. De 65 duizend euro voor afkoop van de erfpacht, die overigens niet in handen zijn gekomen van de vorige uitbater of curator, waren ook niet voor de gemeente. Was de wethouder wel enigszins op de hoogte geweest van die kansen, dan zou hij ongetwijfeld een reële prijs gevraagd hebben voor dit monument met vijfduizend vierkante meter grond en een WOZ-waarde van bijna vierhonderdduizend euro.
Moet ik die lage prijs de wethouder wel echt kwalijk nemen? Ik weet het eigenlijk niet. De wethouder doet ook maar  wat hem gezegd wordt. Heb ik toch goede hoop? Zeker wel. Ik ga er maar van uit dat we in het komende jaar toch wel een kopje koffie kunnen drinken op het terras van de Kasteelboerderij en dat we dan samen met wat vrienden in het voorjaar het gehele, dan openbaar gemaakte relaas rond de Kasteelboerderij kunnen bespreken. Veel informatie van alle kanten, inclusief informatie uit het ambtenarenapparaat. Het geheel moet nog even in de juiste bewoordingen worden vastgelegd. Het is interessant te weten hoe en wat er allemaal heeft gespeeld en waarom de verkoop verlopen moest zoals die verlopen is. Wordt dus vervolgd.

Ik wens u een heel gelukkig en gezond 2017.

Andries Brantsma

4 opmerkingen:

 1. In de aanloop naar de verkoop van de Kasteelboerderij zouden oud-wethouder Litjens en de huidige eigenaar van de Kasttelboerderij gezamenlijke 'weekendjes' hebben genoten, aldus een steeds sterker wordende geruchtenstroom. Dat zal toch geen invloed hebben gehad op de weggeefprijs?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Zoals je zegt geruchtenstroom lekker makkelijk en anoniem.
  Je bent een held. De groeten van Joep Peeters

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wie van de glimlachende volksvertegenwoordigers op de voorpagina van Hallo van deze week, gaat zich inzetten zodat de voortdurende vragen rondom het dossier Kasteelboerderij door het gemeentebestuur volledig en duidelijk worden beantwoord? De heer Brantsma stelt duidelijke vragen, HorstSweetHorst maakte het 20(!) maanden geleden nog gemakkelijker: 27 vragen in het artikel d.d. 17 april 2015.
  Vorige maand besloten de volksvertegenwoordigers tot het instellen van een onderzoek om het dualisme in de gemeentepolitiek te verbeteren. Het dossier Kasteelboerderij is de perfecte lakmoesproef. Dat maakt het dualisme-onderzoek in één klap overbodig.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Het verslag zal volledig gedocumenteerd worden aangeboden, inclusief alle harde gegevens (de bronnen), die laten zien wat er speelde en waarom. Daar kan dan de raad mee aan de gang.
  Andries

  BeantwoordenVerwijderen