zondag 2 april 2017

Top 5 – Horster akkerrandslangen

Mensen vragen me vaak wat de Horster akkerrandslang zo speciaal maakt dat de Horster akkerrandslang een Horst-sweet-Horst top 5 zou verdienen. ‘Een akkerrandslang is toch een akkerrandslang?’, zeggen ze dan. Klopt. In zekere zin. Zoals een vogel toch een vogel is. Een mens toch een mens. In die zin is een akkerrandslang toch een akkerrandslang. Alleen doe je de akkerrandslang daarmee grotelijks tekort. Want een akkerrandslang is méér dan toch een akkerrandslang. Een akkerrandslang heeft z’n eigen karakter, z’n eigen hebbelijkheden en onhebbelijkheden. Elke akkerrandslang. Waar dan ook.
Ik zou dan ook beslist niet durven te beweren dat de Horster akkerrandslang specialer is dan pakweg de Opperdoezer akkerrandslang of de Buxtehuder akkerrandslang. Maar met alle respect voor de Opperdoezer akkerrandslang en de Buxtehuder akkerrandslang en alle andere akkerrandslangen waar dan ook: het ongeluk wil dat mijn jachtgebied zich beperkt tot Horst aan de Maas. 
Laat dus duidelijk zijn dat geen enkele niet-Horster akkerrandslang zich geschoffeerd hoeft te voelen door deze top 5. Sterker nog, deze top 5 van Horster akkerrandslangen is tegelijkertijd een eerbetoon aan alle akkerrandslangen die zich waar dan ook in volstrekte anonimiteit door het leven moeten slepen. Komt-ie, de Horst-sweet-Horst top 5 van Horster akkerrandslangen: 

5. Graafsebosweg, Hegelsom
In een groen, groen, groen, groen knollenland
is de akkerrandslang lekker dominant

4. Silvesterweg, Meterik
Gaat met een bandage om de rechter ellepijp door het leven. Maar dacht je dat ie daarom maalt? Wat. Een. Bikkel. 

3. Seurenweg, Horst
De gele akkerrandslang is de kleinste van alle akkerrandslangen. En tevens de meest dienstbare van allemaal. De o zo onmisbare stofzuiger op het middenveld.

2. Naaldhoutweg, Meterik
Sierlijker en wulpser dan deze ga je ze echt niet vinden.

1. Hogeweg, Melderslo
Eén brok karakter. Zal je nooit in de steek laten. Bel ‘m midden in de nacht om je hond uit te laten en hij doet het. Zonder morren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten