maandag 17 april 2017

Top 5 – Ideeën om de kermis op het terrein van de voormalige ruïne van kasteel Ter Horst helemaal compleet te maken

‘Das ist meine Kasteelruïne nicht mehr’, schreef ik op 12 juli 2008 over de ruïne van kasteel Ter Horst in een van de eerste stukjes op Horst-sweet-Horst ooit (klik hier). Drie jaar later schreef ik (klik hier): ‘De kasteelruïne is de afgelopen tien jaar zo tot op het bot verkamezöld dat ze me niet meer kan boeien. Ze doen er maar mee wat ze willen, mij interesseert het niet langer.’ 
Maar nu,

nu de kasteelruïne definitief Schnee von gestern is,
nu de kruistocht om deze plek van zijn ziel te beroven glansrijk is geslaagd,
nu de missie om hier alles te vernietigen wat nog authentiek was nagenoeg is voltooid,
nu elk vleugje romantiek dat nog rond de ruïne hing zorgvuldig is weggepoetst,
nu het verlangen om hier niets meer aan de verbeelding over te laten ten langen leste heeft gezegevierd,

nu dit allemaal achter de rug is, nu is mijn interesse toch weer gewekt. En wel door een artikel in Hallo Horst aan de Maas van deze week (klik hier). Daarin wordt onder meer geopenbaard dat aan de voormalige ruïne een ‘beweegbox’ zal worden verankerd, een kubus met ‘ruimte voor interactief sport en spel’. Voorzitter Jos Jenniskens van Stichting Kasteel Huys Ter Horst in Hallo: ‘Denk aan tennisspelen tegen je favoriete tennisheld en voor jongere kinderen kun je er ook allerlei leuks mee verzinnen.’
De beweegbox als je van het? Om het lot van de voormalige kasteelruïne definitief te bezegelen? Met alle respect, maar dat kan beter. Veel beter. De Horst-sweet-Horst top 5 van ideeën om de kermis op het terrein van de voormalige ruïne van kasteel Ter Horst helemaal compleet te maken:
5. Maak er een Formule 1-racecircuit in kasteelachtige sferen van waaraan Monaco nog een puntje kan zuigen. Ook helemaal in de geest van de sportzone.   

4. Bouw het voormalige kasteel weer helemaal op en zet het vervolgens op z’n kop. Wat iets verderop bij Het Maasdal kan, moet hier ook kunnen, maar dan op veel grotere schaal.

3. Maak er een megastal van. Horst aan de Maas heeft immers een naam hoog te houden als het gaat om Schweinerei.

2. Maak er een psychedelisch paleis van. De PvdA lanceerde deze week het voorstel om op het Floriadeterrein een wietfarm te beginnen. Maar als je toch bewustzijnsverruimend bezig wil zijn, doe het dan meteen goed.

1. Doe eens helemaal gek en maak er weer een ruïne van.

3 opmerkingen:

 1. Ik vind het een fantastisch idee. Wat een klote verhaal hier zo!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. en wat is er mis met gewoon een echte kermis rond de ruïne, misschien 2 keer per jaar dan, eentje in mei en de andere bijvoorbeeld in september

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Stel voor om ook een kabelbaan aan te leggen van de kasteeelruine, naar het Horster Centrum, en dan naar het Gasthoes. Je moet toch ambitie hebben als Horst, en stilstand is achteruitgang volgens sommige politieke partijen. Komen de totale kosten van dit megalomane plan op afgerond 50 miljoen. Kan de gemeenteraad, die dit allemaal toch weer moet goedkeuren, makkelijker rekenen.
  Wie zou dit anders moeten gaan betalen, dan de Horster Gemeenschap.

  Sie Nicus

  BeantwoordenVerwijderen