zondag 11 juni 2017

Intermezzo – Ruimte

Wat ook best fijn is, is dat er nog ondernemers zijn voor wie het begrip ‘maatschappelijk verantwoord ondernemen’ géén holle frase is. Ondernemers die rentmeesterschap hoog in het vaandel hebben staan en komende generaties niet willen opzadelen met de consequenties van hun ambities en ijdelheden. Ondernemers die niet bezwijken voor een ogenschijnlijk verlokkelijk aanbod en gemeenschapsbelang laten prevaleren boven eigenbelang.
Ik kom hierop door een bord dat sinds vorig jaar een akker aan de Spoorweg in Hegelsom staat te ontsieren. Niet zomaar een akker, nee, de laatste akker aan het gedeelte van de Spoorweg tussen Stationsstraat en Heijnenstraat. Deze akker biedt weer een doorkijkje naar akkers aan de Asdonckerweg, waaronder een akker met staakbonen, de trots van Hegelsom. Andere akkers aan dit deel van de Spoorweg hebben de afgelopen 25 jaar moeten wijken voor een bankgebouw, een uitzendbureau, een school en een accountantsbureau.
‘Werp een dam op tegen verdere (lint)bebouwing en bescherm dan in elk geval dat laatste stukje open, authentiek landschap dat hier nog resteert’, hoop je dan. Dat is alleen buiten de gemeente Horst aan de Maas gerekend. Die zegt doodleuk: ‘Gun je bedrijf ruimte om te ontwikkelen, bouw hier.’ Maar wat is het dan toch goed om te zien dat de (Horster) ondernemers één front vormen, hun verantwoordelijkheid nemen en met z’n allen zeggen: ‘Als de gemeente haar verantwoordelijkheid niet neemt, dan doen wij het wel. Onze nakomelingen mogen niet de dupe worden van onze expansiedrang. Wij werken niet mee aan de verdere verrommeling van Horst aan de Maas en daarom blijven we met onze vingers van dit stukje cultuurlandschap af. We gunnen onze bedrijven graag de ruimte om zich te ontwikkelen, maar dat kan ook best elders.’
  
Als de dames en heren ondernemers nog een jaartje in deze bewonderenswaardige houding weten te volharden, zul je zien dat het bord op den duur vanzelf verdwijnt en de laatste akker aan de Spoorweg tussen Stationsstraat en Heijnenstraat ook voor de komende generaties behouden blijft.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten