maandag 5 juni 2017

Klein mysterie 743 – Eik

Bossen zijn mooi – solitaire bomen zijn misschien nog wel mooier.
Een van mijn favoriete solitaire bomen in Horst aan de Maas was een eik. Hij stond aan de rand van een akker aan de Meerweg in Kronenberg. Enkele jaren geleden trok ie voor het eerst mijn aandacht, vooral omdat aan zijn voet een machtig bouwwerk van kratten in elkaar was geknutseld. Ik keerde er daarna regelmatig terug. Het machtige krattenbouwwerk verdween na de oogst. De eik bleef staan – natuurlijk bleef de eik staan.
Maar zo natuurlijk was het dus niet dat de eik bleef staan: toen ik twee weken geleden de akker aan de Meerweg passeerde, bleek de eik geveld. Ik wijdde er op 28 mei een berichtje aan op Facebook (klik hier): 
‘Sinds jaar en dag stond een eik aan de rand van een akker aan de Meerweg in Kronenberg allemachtig prachtig te wezen. En nu is die allemachtig prachtige eik geveld. Waarom toch? Ziek? Of stond ie iets of iemand in de weg?’
Er volgden verschillende reacties. Onder meer van Rien Sonnemans:
‘Daar had toch niemand last van? Hij staat er al zolang ik weet. In mijn kinderjaren zagen wij hem al staan vanuit onze ramen. Een geweldige en prachtige boom was het.’
Ook Elly Michiels-Fleuren reageerde:
‘Het lijkt erop dat deze eik over de kadastrale grens is heengegaan en dus tot overlast heeft geleid. Dan mag deze verwijderd worden. Zo te zien nog volop bomen aan de andere kant van het pad :-)’
Al een week lang vraag ik me af waar ik verdrietiger van word: van het kappen van de eik of van de reactie van Elly. Of interpreteer ik het verkeerd en is de reactie grappig bedoeld? Iets in de geest van ‘Stoute eik’? Kan zijn. Ik proef er eerder iets in van ‘Eik, jij staat onze welvaart in de weg, maak dat je wegkomt’.
Misschien moet je over één gekapte solitaire eik niet te sentimenteel doen: er resteren nog genoeg solitaire eiken, ook in Horst aan de Maas. Maar als klopt wat Elly zegt en de eik inderdaad vanwege het economisch belang het veld heeft moeten ruimen, welk lot staat andere solitaire eiken dan te wachten, zoals deze aan de Hogenbos, in het grensgebied tussen Meerlo en Tienray? 
Of deze, aan de Graafsebosweg, in het grensgebied tussen Hegelsom en Kronenberg?
Uiteindelijk gaat het om een fundamenteler vraag: zelfs als solitaire eiken afbreuk zouden doen aan onze welvaart, is de bijdrage die ze leveren aan ons welzijn niet veel essentiëler? Wat mij betreft een retorische vraag. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten