woensdag 20 december 2017

Klein mysterie 752 – Sportpark Meterica (2)

‘Verrommeling pakken we aan en voorkomen we’, zo valt te lezen op bladzijde 11 van Samen sterk en sociaal, het programma waarmee de PvdA Horst aan de Maas de gemeenteraadsverkiezingen van 2014 inging. Gisteren tijdens de raadsvergadering bleek weer eens hoe hol die woorden uit 2014 waren.


Aan de orde was het plan voor een nieuw gezamenlijk sportpark voor de voetbalclubs van America en Meterik en de tennisvereniging van America. Dat zou aan de Eickhorsterweg moeten komen, precies tussen America en Meterik in. Vorige week (klik hier) sprak ik al mijn verbazing uit over het feit dat zowel het gemeentebestuur als de gemeentelijke Commissie Samenleving absoluut geen oog hadden voor de aantasting van het open landschap ter plekke door de komst van een sportpark. En de gemeenteraad (klik hier en ga naar agendapunt 6)? Van hetzelfde laken een pak! De enige die aandacht vroeg voor het landschap was Thijs Lenssen (SP): ‘Het ruimtelijk aspect, de open ruimte is niet meegenomen.’ Hij pleitte ervoor in een nieuw onderzoek ook serieus te kijken naar een andere locatie. Dit was tegen het zere been van Roy Bouten (PvdA), die eerder al had betoogd dat het nieuwe sportpark ‘een toonbeeld van multifunctionaliteit moet worden’ en de hoop had uitgesproken dat de accommodatie ‘een grote aantrekkende waarde’ zou hebben op extra gebruikers.

Roy Bouten: ‘Wij zijn er geen voorstander van om een alternatieve locatie mee te gaan nemen in het onderzoek.’
Thijs Lenssen: ‘Maar ruimtelijke ordeningsaspecten zijn tot nu toe niet meegenomen.’
Roy Bouten: ‘Landschap heeft hier voor ons geen prioriteit.’


Natuurlijk mag de PvdA dit standpunt huldigen, hoezeer ik het er ook mee oneens ben. Maar kom dan nooit, echt nóóit, meer aanzeiken met praatjes over het voorkomen van verrommeling. Instemmen met een sportpark op deze locatie is niet meer en niet minder dan een vrijbrief geven voor verrommeling.


Gisteravond wist ik ineens weer heel goed waarom het al zo lang geleden is dat ik bij gemeenteraadsverkiezingen op de PvdA heb gestemd.   


P.S. Wat een verademing, de manier waarop waarnemend burgemeester Ina Leppink-Schuitema gisteravond de raadsvergadering leidde!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten