dinsdag 13 februari 2018

Intermezzo – Megastal Kleefsedijk (10)

‘Van zijn hart geen moordkuil maken’ is een uitdrukking die volgens de Van Dale betekent: ‘Zijn gevoelens niet smoren, ronduit zeggen wat men meent of denkt.’ Tijdens de gemeenteraadsvergadering van vorige week dinsdag maakte Ans van der Beele gebruik van het spreekrecht voor burgers. 118 seconden lang maakte Ans van haar hart bepaald geen moordkuil. Ik heb het weliswaar voor u uitgetikt, maar het is écht veel beter om te luisteren (klik hier en ga naar 38.14 minuten):


‘Ik, Ans van der Beele, ben mede-eigenaar van natuurgebied Tinus aan de Kleefsedijk en actief bij het Kleef. In ons gebied zit de kleine groene kikker. Taalt niemand naar. Deze staat op de rode lijst van beschermde diersoorten. Hier wordt gewoon overheen gewalst. Is helemaal niet belangrijk. Er is maar één iemand belangrijk, en dat is Haenen. Hij bouwt stallen in het Grote Veld in Sevenum, in de Ulfterhoek en op de Kleefsedijk. Ik geloof niet dat andere varkensboeren hier blij mee zijn. Het wordt té, té, téveel. Toverland, Schatberg, Turfhoeve, paardencentrum Kronenberg, waar veel werkgelegenheid is overal, worden gewoon aan de kant geschoven en niet gehoord.

In de raad zijn maar een paar mensen die de dienst uitmaken en dit koste wat kost erdoor willen duwen. De rest mag zitten en bibberen. 

Horst aan de Maas heeft dadelijk meer varkens dan heel Friesland. En de deur staat open voor varkensboeren uit het hele land. Wáárom in godsnaam? We worden gewoon in de stank geduwd. En dat wil niemand. Bijna niemand van de hele gemeenteraad wil dit echt denk ik. Maar let op, de verkiezingen komen eraan. Er zal actie moeten komen op dat belachelijk gedoe. Ik zou zeggen: iedere stem is belangrijk, wil je niet in de stank komen te zitten.

Dan onze woordvoerder van het Kleef, Thea Lemmen. Wordt door een Sevenums statenlid van het CDA uitgemaakt voor van alles en nog wat. Schande! Als íemand het niet verdient, is zij het wel. Ze zet zich al tien jaar in voor de hele gemeente Sevenum. 

Ik sluit af met de zin: dat land, dat bedoeld is om door te geven aan de kinderen van morgen, wordt helemaal vernacheld. Ik denk dat dat héél, héél erg is.’


Ans van der Beele in de Horster carnavalsoptocht van afgelopen zondag
‘Wil iemand van de gemeenteraadsleden hier op reageren?’, vroeg burgemeester Ina Leppink-Schuitema vervolgens. Als enige stak Richard van der Weegen (PvdA) zijn vinger op. Zijn zes woorden tellende reactie: ‘Ik schrik gewoon van deze inbreng.’ Mijn negen woorden tellende vraag: Richard, waarom ben je zo geschrokken van deze inbreng?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten