zaterdag 6 april 2019

Klein mysterie 768 – Gasthoês (15)

Dinsdagavond had ik de keus tussen de Nederlandse première van de dansperformance Discrete Figures in Eindhoven en de gemeenteraadsvergadering over de renovatie van ’t Gasthoês in ons eigen Horst. Het werd Discrete Figures. Als ik ooit een goede keus heb gemaakt dan wel deze. In Eindhoven beleefde ik een once in a lifetime experience die ik hier niet in woorden ga proberen te vatten. Nou ja, één woord dan: waanzinnig!


Waanzinnig, maar dan in een andere betekenis, is ook het nu al jaren voortdurende geëmmer over ’t Gasthoês. De VVD-fractie diende er dinsdagavond – zo werd me duidelijk toen ik de uitzending van de raadsvergadering later terugkeek (klik hier) – een motie van treurnis over in. Treurnis is precies de emotie die me bekruipt als het over het nieuwe Gasthoês gaat. Ik herhaal: iets waar heel Horst aan de Maas reikhalzend naar zou moeten uitkijken, is nu al vijf jaar een bron van vaagheid, verwarring, onbegrip en ergernis. ‘Het fundament van dit gebouw bestaat niet uit beton maar uit drijfzand’, aldus Peter Elbers (VVD). Hij kwalificeerde de door het gemeentebestuur afgelegde weg als ‘verwarrend, ondermaats, afkeurenswaardig’. Ik kan me daar alleen maar bij aansluiten.


Niet alleen het gemeentebestuur, ook de gemeenteraad valt het nodige te verwijten. Die heeft zich in meerderheid lijdzaam en stapje voor stapje laten meezuigen in het moeras. En zich willoos door het gemeentebestuur met de rug tegen de muur laten zetten. Waardoor er geen weg terug meer was. Waardoor de gemeenteraad dinsdag, ondanks tegenstemmen van D66+GroenLinks, SP en VVD, besloot nog maar eens ruim vier miljoen euro uit te trekken voor het ‘revitaliseren’ van ’t Gasthoês, bovenop de al eerder gereserveerde 12,5 miljoen. Zonder dat er – een jaar voor de opening! – duidelijkheid is over de exploitatie. En ook zonder dat er een bibliotheekvisie is. Waanzinnig.


Valt dit allemaal nog goed te maken? Een beetje dan. Hoe? Door ter compensatie van het ons aangedane leed Daito Manabe en zijn team van wiskundigen, dansers, media-artiesten, componisten en technici naar Horst te halen voor de opening van ’t Gasthoês en hen in de middenzaal Discrete Figures ten tonele te laten brengen. Ja, dat zal ongetwijfeld een lieve duit kosten, maar die kan er dan ook nog wel bovenop. En hebben we alsnog iets waar we reikhalzend naar uit kunnen kijken.

3 opmerkingen:

 1. Twee opmerkingen, als u het toestaat, heer moderator van deze blog.
  Dat u de dansperformance Discrete Figures niet in woorden probeert te vatten, kan ik goed begrijpen. Filosoof Ludwig Wittgenstein heeft het hier eveneens over gehad. Volgens de Oostenrijk zijn ethiek en mystiek niet van deze wereld en daarom niet in woorden te vatten. Probeer dit dus niet en zwijg erover, is zijn stelling Maar ethiek en mystiek kunnen zich soms in kunst tonen en dat roert ons vanuit het gezichtspunt van de eeuwigheid.
  Ten tweede blijf ik van mening dat de aanduiding 'Station Horst-Sevenum' onverwijld omwille van de topgrafie en om recht te doen aan de geschiedenis door bevoegde instanties veranderd dient te worden in 'Station Horst-Helgelsom'.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Was te verwachten. In de aanvankelijke plannen werd gesproken over zo'n 20 miljoen euro. Ik voorspel dat het die kant op gaat. De tactiek: de kosten bewust (te) laag inschatten om de gemeenteraad een besluit te laten nemen, daarna met extra kosten komen (want de raad kan toch niet meer terug). In feite worden de inwoners van Horst aan de Maas en de gemeenteraad gewoon bedonderd.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Neemt u mij niet kwalijk: Het is natuurlijk station Hegelsom.

  BeantwoordenVerwijderen