zondag 30 augustus 2020

Klein mysterie 790 – Klein Louisiana

Louisiana is een van de vijftig staten van Amerika. Louisiana is ook de naam van een museum voor moderne kunst in het Deense Humlebæk, 35 kilometer ten noorden van Kopenhagen. Dit Deense Louisiana staat al jaren op mijn to see-lijstje. Vanwege Joseph Beuys, vanwege Alexander Calder, vanwege Olafur Eliasson, vanwege Bill Viola, vanwege Yves Klein. Vanwege nog een hele hoop anderen. Vanwege de fantastische beeldentuin ook die uitkijkt over de Sont. Aanleiding voldoende dus om Humlebækwaarts te trekken. Alleen is het er om de een of andere reden nooit van gekomen. Humlebæk ligt natuurlijk ook niet naast de deur. Of binnenkort misschien toch wel?


Vier jaar geleden verhuisde supermarkt Jan Linders van de Spoorstraat in Tienray naar de Boerenovenweg in Tienray. De oude locatie aan de Spoorstraat kreeg voor een klein deel de bestemming van parkeerplaats. Het grootste deel ligt al vier jaar te wachten op een nieuwe bestemming (al zou je geen bestemming ook een bestemming kunnen noemen). Die lijkt nu eindelijk te zijn gevonden. Sinds enkele weken prijkt ter plekke namelijk een fraai vormgegeven bord met het opschrift ‘In ontwikkeling Landschapspark Klein Louisiana’ en een afbeelding van Little Janey-Waney van Calder met op de achtergrond de Sont.


Een op Louisiana geïnspireerd landschapspark in Tienray! Is weer eens wat anders dan geneuzel over een lullig hundje (hoe staat het daar trouwens mee?). Of Klein Louisiana een filiaal gaat worden van ‘groot’ Louisiana of dat het hier een zelfstandig initiatief betreft, is vooralsnog niet helemaal duidelijk. ‘Een project mogelijk gemaakt door Verbeelding en Inspanning’, zo valt onderaan op het bord in kleine letters te lezen. Voor meer informatie wordt verwezen naar de website www.mooitienray.nl. Maar daar word je helaas niet veel wijzer van:


De initiatiefnemer(s) wenst (wensen) zich blijkbaar nog even in nevelen te hullen. Gelukkig maar, kan ik nog even blijven dromen van Calder aan de Molenbeek, Picasso aan de Spoorstraat, Warhol in Klein Lourdes. Intussen lijkt enige actie van gemeentewege me wel geboden. Zo’n buitenkansje om jezelf op de kaart te zetten, laat je je toch niet ontglippen, zeker niet na alle recente negatieve publiciteit over onze lokale mestverwerkers, onze lokale hermandad en onze lokale staatssecretaris?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten