donderdag 30 mei 2024

Trapveldjesvoetballers (1)

Ontvallen aan het legioen der trapveldjesvoetballers: Omar Almadhoun, Gaza, overleden op 24 november 2023, 9 jaar oud.


Omar was gek van voetbal. Hij had altijd discussies met z’n vader Majid over de vraag wie de beste voetballer ter wereld was. Cristiano Ronaldo, vond Omar. Karim Benzema, vond z’n vader. Lionel Messi? Uitgesloten: vader en zoon Almadhoun waren fervente aanhangers van Real Madrid. In Gaza kon Omar maar geen voetbalattributen bemachtigen. Daarom schakelde hij de hulp in van z’n oom Hani, die in de Verenigde Staten woont. Hani stuurde Omar keeperhandschoenen, een bal en een voetbaltas. Daarmee kon Omar mooi de blits maken bij z’n vriendjes. Dat hij geen keeper was maar een aanvaller deed daarbij niet ter zake.  


Twee uur voordat op vrijdag 24 november 2023 een wapenstilstand in Gaza van kracht werd, kwam Omar, terwijl hij lag te slapen, om het leven bij een Israëlische luchtaanval, net als z’n vader Majed, z’n moeder Safaa en z’n broers Riman (18), Siwar (13) en Ali (7). Ook hun favoriete kat, Lucky, overleefde het bombardement niet.

Overal ter wereld zijn trapveldjes. Nergens ter wereld komen zoveel trapveldjesvoetballers om het leven als in Gaza. Ter nagedachtenis aan hen deze serie. Die opent telkens met een foto van een trapveldje in Horst aan de Maas. Ditmaal dat aan de Willem Alexanderstraat in Horst. Klik hier en hier voor de bronnen voor het stukje over Omar.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten