maandag 4 juni 2012

Intermezzo – Twaalfde man (1)

‘Komt er met het EK weer een top 5 van Oranjeversieringen?’, vroeg iemand me laatst. ‘Weet ik nog niet’, antwoordde ik naar waarheid. Horst-sweet-Horst is namelijk niet zo van een vaste agenda. Wat niet wil zeggen dat Horst-sweet-Horst ervoor terugschrikt in herhaling te vervallen. Zeker niet als lezers er om vragen. Alleen moet er wel aanleiding voor zijn. En die is er niet. Want als kwantiteit en kwaliteit van de huidige Horster Oranjeversieringen voorspellende waarde hebben voor het EK, dan druipt Oranje driemaal op rij kansloos af en verlaat het op 17 juni met de staart tussen de benen het toernooi. Mijn lieve hemel zeg, wat een lusteloosheid, plichtmatigheid, vreugdeloosheid, initiatiefloosheid, originaliteitloosheid! Dat moet echt beter, hoor! En dat nota bene in het Floriadejaar. Ik hoor het de Floriadebonzen in oktober al zeggen: ‘Tot juni zaten we ver boven de verwachte bezoekersaantallen. Daarna is het helemaal ingekakt. Uit onderzoek is gebleken dat dat een rechtstreeks gevolg is van de kwantiteit en kwaliteit van de Oranjeversieringen in de regio tijdens het EK.’ Horst, dat laten we toch niet gebeuren, hè? Om naderhand het echec van de Floriade te verklaren zullen de bobo’s toch echt van beteren huize moeten komen.Bovenstaande tikte ik vrijdag. Intussen ziet de wereld er heel anders uit. Een nieuwe top 5 van Oranjeversieringen zal er met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid niet komen. Daar staat tegenover dat redding van de Floriade wel eens heel nabij zou kunnen zijn. En dat allemaal dankzij een ontdekking die ik zaterdagavond deed in het buitengebied van Sevenum. Aan het Hoogbroek is daar sinds jaar en dag een veldkruis te vinden. In 2010 eindigde het nog op de vierde plaats in de Horst-sweet-Horst top 5 van Sevenumse corpussen met blauwe lendendoek.En kijk nu eens hoe ik het zaterdag aantrof:Wat er verder mogelijk ook nog aan Oranjeversieringen in het verschiet ligt: vergeleken hierbij zinkt het gegarandeerd allemaal in het niet. Een top 5 van Oranjeversieringen zou alleen maar afbreuk doen aan deze fabelachtige schepping. Enige minpunt: dat bordje.Ik begrijp heel goed dat de bewoners van Ho(ogbroek) – Mo(lenveldweg) – He(esbeemd) trots zijn op hun EK-bijdrage. Maar haal het bordje weg en het tafereel krijgt iets magisch. Geen wenend Mariabeeld maar een van kleur verschoten corpus.
Uitgerekend op het moment dat het EK begint. Verkoop het als de wonderbaarlijke transformatie van een vleeskleurig corpus met blauwe lendendoek in een Oranjesupporter met blauwe lendendoek en je gaat er de hele wereld mee over. Van heinde en verre zullen gelovigen toestromen om het wonder te komen aanschouwen. En het zou me niet verbazen als een substantieel deel van die gelovigen vervolgens de Floriade bezoekt.

De omgekeerde wereld: de spin-off van de gedaanteverwisseling van een Christusbeeld als redding van de Floriade. Wie had dat ooit kunnen denken?

1 opmerking:

  1. Trots op hun creatie? Oppakken en van 8 juni tot en met 1 juli de petoet in wegens heiligschennis, wat ik je brom!

    BeantwoordenVerwijderen