maandag 11 juni 2012

Klein mysterie 351 – Hallo Horst aan de Maas

Feit 1: op zondag 13 mei 2012 wordt het eerste elftal van Wittenhorst kampioen in de tweede klasse H en promoveert voor het eerst in zeventien jaar naar de eerste klasse.
Feit 2: in de nacht van maandag 14 op dinsdag 15 mei vernielen vijf jongeren enkele fietsen in het centrum van Horst. De politie sluit de daders in voor nader verhoor.
Feit 3: op zondag 27 mei wordt bekend dat de hoofdtrainer van Wittenhorst opstapt (samen met een van de elftalleiders). Dit ondanks een recente contractverlenging.
De vraag is nu welke feiten met elkaar in verband staan.
Feit 1 en feit 2: zijn de vernielers van de fietsen Wittenhorstspelers die een dag eerder kampioen waren geworden?
Feit 1 en feit 3: zijn hoofdtrainer en elftalleider opgestapt omdat ze op het hoogtepunt willen stoppen?
Feit 2 en feit 3: houdt het opstappen van hoofdtrainer en elftalleider verband met het vernielen van de fietsen?
Ik ben er helaas niet bij geweest, maar krijg uit wat ik tussen 15 mei en nu lees en hoor, sterk de indruk dat feit 1 en feit 2 met elkaar in verband staan. Verder krijg ik uit wat ik sinds 25 mei lees en hoor, sterk de indruk dat feit 2 en feit 3 met elkaar in verband staan. Dat Wittenhorstbestuur, trainer en elftalleider op 27 mei verklaren dat niet feit 2 en feit 3, maar feit 1 en feit 3 met elkaar in verband staan, verbaast me dan ook in hoge mate.
Je zou zeggen dat zo’n zaakje dat van verschillende kanten stinkt (iemand beweert zelfs dat de fietsenvernielers na tussenkomst van de Wittenhorstvoorzitter en op voorspraak van burgemeester Van Rooij niet zijn bestraft) kaasje is voor de regionale en lokale media. Niets is minder waar. Dagblad De Limburger neemt het door Wittenhorst op 27 mei opgestelde persbericht over en doet er daarna het zwijgen toe. Ook Hallo Horst aan de Maas volstaat aanvankelijk met overname van het persbericht. Als dat leidt tot een storm aan reacties op de Hallowebsite, volgt een week later een artikeltje waarin voorzitter, trainer en elftalleider verwijzen naar het persbericht, waarin een niet met name genoemde speler doet alsof er vrijwel niets aan de hand is en waarin burgemeester en politie ontkennen dat de eerste zich met de strafmaat heeft bemoeid.
Mager, erg mager. Zelfs ik besef dat zelfs Horst aan de Maas meer is dan Wittenhorst, maar mag je van een weekblad met een negenkoppige redactie niet verwachten dat het dieper in deze zaak duikt, zich niet laat afschepen met een persbericht en zich niet tevreden stelt met gemakkelijke ontkenningen? Of heeft Hallo Horst aan de Maas soms geen journalistieke ambities? Het zal toch niet zo zijn dat het voor z’n nieuwsgaring daadwerkelijk afhankelijk is van de pisbak?
Of zou het feit dat de uitgever het hele jaar van oranje houdt de redactie in de weg zitten?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten