maandag 4 juni 2012

Klein mysterie 350 – Bibliotheek (6)

Nogmaals de Horster bibliotheken, het blijkt lastig er los van te komen en van al die bibliothecaressen in m’n naaste omgeving krijg ik ook wel eens iets ingefluisterd.

Alle partijen in de gemeenteraad vragen om een visie van het gemeentebestuur op (de toekomst van) de bibliotheken. Vreemd eigenlijk, nu ik er nog eens over nadenk. Je mag immers hopen dat er al lang een visie is. De gemeente zal toch niet jaarlijks visieloos vele tonnen in de bibliotheken stoppen? Zo ja, dan had de gemeenteraad verdulleme wel eens eerder aan de bel mogen trekken.
Wat voor visie wil de gemeenteraad eigenlijk? Een visie op het bibliotheekwerk? Of een visie op de bezuinigingen op het bibliotheekwerk? Een wezenlijk verschil, dunkt me. ‘Heus, we willen een visie op het bibliotheekwerk’, zullen ze ongetwijfeld in koor roepen. Zal best, maar met de wetenschap dat een raadsmeerderheid zich al bij voorbaat heeft neergelegd bij een ingrijpende bezuiniging, moet u het mij niet kwalijk nemen als ik vermoed dat die visie óók bedoeld is als een zoektocht naar de juiste stok om de hond mee te slaan.Als ik het goed heb begrepen moet de visie gereed zijn vóór de volgende raadsvergadering, op 26 juni. Vijf weken voor een diepgravende analyse van ontwikkelingen als ontlezing, digitalisering en overheidsbezuinigingen en de weerslag daarvan op de toekomst van de Horster bibliotheken! Wee degene die daarna nog grapjes durft te maken over het arbeidsethos van ambtenaren.Intussen is de Sevenumse bibliotheek (onderdeel van Bibliotheek Maas en Peel) een handtekeningenactie tegen de voorgenomen sluiting begonnen. Wat meteen de vraag oproept waarom de bibliotheken van Horst en Grubbenvorst (onderdeel van BiblioNu) de huidige storm ogenschijnlijk zo lijdzaam aan zich voorbij laten trekken. Het kan aan mij liggen, maar ik bespeur nergens iets van verontrusting, boosheid of strijdbaarheid. Nee inderdaad, er is nog niets besloten, je kunt je voornaamste financier beter niet tegen je in het harnas jagen en achter de schermen gebeurt er misschien van alles.Desalniettemin: het kan toch geen kwaad als je je publiek mobiliseert of daar althans een begin mee maakt? Ik kan me nog voorstellen ook dat je protestmarsen en bezettingsacties (vooralsnog) ongepaste methoden vindt om uiting te geven aan je ongenoegen. Maar waarom geen debatavond georganiseerd waarop boeren, burgers en buitenlui hun zegje kunnen doen? Roep je leden op in een tekening te verbeelden of in woorden te omschrijven wat de bibliotheek voor hen betekent. Of verlaat die benauwende burcht een keer en treedt letterlijk met je boeken naar buiten. Dóe iets! Verzin iets! Kruip niet weg in een hoekje, laat zien waarvoor je staat! Manifesteer je veel nadrukkelijker! P.S. Boekenbastion Tante Pollewop organiseert zaterdag een theekransje over de (toekomst van de) Horster bibliotheken. Klik hier voor meer informatie.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten