maandag 4 juni 2012

Top 5 – Containers (1)

Op Tweede Pinksterdag voor het eerst van m’n leven een bezoek gebracht aan het Antwerpse beeldenpark Middelheim. Met de kennis van nu zeg ik dat het beschamend is dat ik er nog niet eerder was geweest.
Een van de hoogtepunten vond ik Orbino, een installatie van Luc Deleu waarin vijf containers zijn verwerkt.
Je kan er zelfs in. Nadat ik gretig gebruik had gemaakt van die mogelijkheid merkte een van m’n reisgenoten met een spottend lachje op dat ie bewondering had voor mijn waaghalzerij. Niet begrijpend bekeek ik het werk nog eens en zag toen pas dat twee van de containers in feite in de lucht zweven. Fijne reisgenoten zijn dat, die je pas waarschuwen op het moment dat het gevaar alweer is geweken.
Orbino herinnerde me aan de verrassende tentoonstelling over containerarchitectuur die ik precies een jaar geleden bezocht in het NRW-Forum in Düsseldorf. Containerarchitectuur? Die tak van architectuur was me tot dan volkomen onbekend, maar na het zien van de tentoonstelling was ik er meteen diep van onder de indruk.
Nooit kunnen denken dat zo’n rechttoe rechtaan ding (dat overigens pas sinds 1950 bestaat) zo veel en zo’n diverse architectonische mogelijkheden te bieden heeft.
Er waren maquettes en foto’s te zien van containers die onder meer dienst deden als villa, museum, vakantiehuisje, brug, voetbalstadion, bioscoop, verblijf voor mensen in nood, studentenflat, theehuisje en toiletgebouw. Spreken we over eye openers, dan hebben we er hier een te pakken.
Na het bezoek aan de Düsseldorfse expositie nam ik me voor een top 5 van Horster containers te publiceren. Een jaar lang kwam het er niet van. Pas Orbino blies het voornemen nieuw leven in. De definitieve top 5 van Horster containers zou ik het nog niet willen noemen. De eerlijkheid gebiedt me namelijk te zeggen dat ik nog niet zo heel bedreven ben in the noble art of containerspotting. Zie het meer als een ode aan de zo vaak versmade container. Daarbij heb ik me meer laten leiden door esthetiek dan door functionaliteit. Hoe dan ook, hier komt ie, m’n voorlopig definitieve of definitieve voorlopige top 5 van Horster containers:

5. Peeldijkje, Melderslo:

4. Californischeweg, Grubbenvorst:

3. De Afhang II in aanbouw, Horst:

2. Niesweg, Hegelsom:

1. Sevenumseweg, Grubbenvorst:

Geen opmerkingen:

Een reactie posten