maandag 9 juli 2012

Actualisatie – Containers (1)

Zo schrijf je jaren niet over containers en zo kom je er niet meer van los.
Ik zat onlangs nog eens de foto’s van Jeu van Helden van de container aan de Kleefsedijk
te vergelijken met die van mij
– je moet toch wat als er geen voetballen op de televisie is.

De foto’s van Jeu dateren van april 2001, die van mij van een week geleden. Meer dan elf jaar heeft de container dus de tijd gehad om mooier te worden, dat wil zeggen: in verval te raken. Lang genoeg, zou je denken. Vreemd genoeg lijkt eerder het tegendeel het geval. De container van 2001 oogt aanzienlijk vuiler en verroester dan de container van 2012, zelfs als je in aanmerking neemt dat mijn foto’s onder een stralende zon zijn genomen en die van Jeu op een grijsnatte, waarschijnlijk waterkoude aprildag.

Is de container van 2012 dan nog wel de container van 2001? Ja: de beteksting uit 2001
is eender aan de huidige
en het zou wel een bijzonder sterk stuk in een oude broek zijn als boer B tussen 2001 en 2012 ergens een tweede, identieke maar schonere container op de kop zou hebben weten te tikken. Dus kan het haast niet anders of boer B geeft de vrouw bij tijd en wijle opdracht een emmertje zeepsop te prepareren dat hij vervolgens met uiterste omzichtigheid op de aanhanger van z’n tractor positioneert om daarna welgemoed met Nestor, z’n Schotse collie, op de bumper naar z’n geliefde container te tuffen en die van alle ongerechtigheden te ontdoen. Wat een aandoenlijk tafereeltje moet zijn.
Uiteraard mailde ik Jeu m’n bevindingen. Dit was z’n reactie:

‘Ik heb de foto’s ook even vergeleken. Het lijken wel twee verschillende containers. Hij is wel schoner maar absoluut niet mooier geworden. Boer B had thuis moeten blijven met zijn emmertje sop, hij heeft hem helemaal verrinneweerd. Poetsgraag volk daar op de Kleefsedijk. Toen ik er nog woonde heb ik een buurtbewoner op een prachtige zaterdag eens gadegeslagen bij het schoonmaken, met emmer en sop, van het Heras-hekwerk om z’n dierenweide. De hele middag!! Misschien ben ik daar net op tijd weggegaan.’

Waarop ik Jeu heb teruggemaild dat hij in elk geval mij een groot plezier zou doen met een roman over z’n leven aan de Kleefsedijk.   

Geen opmerkingen:

Een reactie posten