maandag 9 juli 2012

Actualisatie – Olifantspaden (12)

Wist u dat het al meer dan een half jaar geleden is dat op Horst-sweet-Horst voor het laatst het woord ‘olifantenpaadje’ (of een afleiding daarvan) is gevallen? Niet bepaald iets om trots op te zijn. Ik proef zelfs een gevoel van schaamte bij mezelf. Een half jaar net doen alsof er geen olifantenpaadjes bestaan voelt toch een beetje als verraad. Zie dit stukje daarom als een poging met mezelf in het reine te komen.

Wat meegespeeld heeft bij mijn zwijgen (zo probeer ik het een beetje goed te praten) is dat er weinig vrolijks te melden valt van het olifantenpaadjesfront. Het is zelfs zo triest dat van mijn nauwelijks een jaar geleden gepubliceerde tweede top 5 van Horster olifantenpaden de nummers 1 tot en met 3 compleet van de kaart zijn geveegd. Dat het paadje dat de Frans Woltersstraat met de Westsingel verbond (nummer 2) op de nominatie stond om te verdwijnen, was toen al duidelijk.
Het paadje is intussen gepromoveerd tot een betegeld pad, wat toch ook wel een zekere erkenning voor een olifantenpaadje betekent.
Ook de paadjes op station Horst-Sevenum (nummer 1)
zijn verworden tot betegelde doorgangen.
Daarmee is veel charme verloren gegaan. Gelukkig zijn ze niet allemaal verdwenen:
Dan het meest treurige geval, de nummer 3 uit de top 5 van vorig jaar: een prachtige afkorting voor niet-gemotoriseerde bezoekers van Interchalet, waarop ik ooit door een trouwe lezer werd gewezen.
Met een totaal gebrek aan gevoel voor de olifantenpaadjesromantiek is dit paadje de afgelopen weken compleet weggebulldozerd. Driewerf schande!
Vervolgens over naar het meest veelbelovende olifantenpaadje van 2011, dat zich bevindt op de parkeerplaats achter De Smidse.
Hoewel ik (onderweg naar bakkerij Gerards-Steeghs – ja, die van die overheerlijke kersenkruimelvlaai) zelf minimaal eenmaal per week m’n best doe dit paadje op te stoten in de vaart der olifantenpaadjes moet ik tot m’n ongenoegen toch constateren dat het wat blijft steken in z’n ontwikkeling. Kunnen we het niet met z’n allen een impuls geven? Overigens: ook als er een auto geparkeerd staat (hetgeen bijna altijd het geval is), hoeft u zich niet geremd te voelen gebruik te maken van het paadje. Het zou toch zonde zijn als het een vroege dood zou sterven?
Ter afsluiting toch ook nog een lichtpuntje: doordat alle overige, voorheen eveneens onverharde paden in de omgeving van dit paadje aan de Van Merwijckstraat in Horst allemaal zijn verhard heeft het van de ene op de andere dag de status van olifantenpaadje gekregen.
 Sociale stijging noemen ze dat geloof ik in de grotemensenwereld.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten