maandag 27 augustus 2012

Top 5 – Hondenpoepbordjes Van Stepraethstraat

Waarvan ik maar geen genoeg kan krijgen, is hondenpoep. Zolang er hondenpoep is, is er ook ergernis over hondenpoep. Zolang er ergernis over hondenpoep is, zijn er ook zelfgemaakte bordjes die moeten voorkomen dat fikkie z’n viezigheid op een bepaalde plaats achterlaat. En om die bordjes is het me te doen. Natuurlijk, ze getuigen in de eerste plaats van irritatie en frustratie. Maar doorgaans zijn het ook toonbeelden van een ongekende creativiteit. Klik in de rechterzijbalk op het label ‘hondenpoep’ en u begrijpt meteen wat ik bedoel.
Collega-liefhebbers van hondenpoepbordjes kan ik een bezoek aan het plantsoen op de hoek Van Ulftstraat–Van Stepraethstraat–Van Reiffenburgstraat in Sevenum van harte aanbevelen. Ik werd er ruim twee jaar geleden door Peter Janssen op gewezen, refereerde er toen aan in een stukje en kwam er een jaar later nogmaals op terug. Visueel valt er aan de bordjes (er staan er altijd minimaal twee) in dit Sevenumse plantsoen weinig genoegen te beleven – tekstueel des te meer. Het mooie is bovendien dat ze regelmatig worden vernieuwd, hoewel helaas niet elke verse drol tot een nieuw bordje leidt (wat niet is, kan nog komen, zullen we maar zeggen). Desondanks voldoet de oogst voor een top 5 van hondenpoepbordjes aan de Van Stepraethstraat. Leidraad daarvoor was vooral de (telkens wisselende) toonzetting van de tekst:

5. Gelaten constaterend:
 
4. Al rijmend vriendelijk verzoekend:
 
3. Al rijmend met droefenis constaterend:
 
2. Uitroeptekens zettend fel verwijtend:

1. Moegestreden berustend met de handen in het haar zittend:

Wat bij een diepgaander analyse van de bordjes verder nog opvalt:
-          het overdadig gebruik van het koppelteken: ‘aso-gedrag’, ‘hier-geen-stront’, ‘drollen-plein’, ‘a-sociaal’;
-          het overdadig gebruik van hoofdletters, recentelijk ook gesignaleerd in een TWEET VAN EEN HORSTER WETHOUDER DIE EEN VOORSTEL VAN EEN ANDERE PARTIJ BESTRIJDT;
-          het gebruik (met uitzondering van nummer 2) van een schreefloos lettertype waarbij de hoofdletters I en J juist wel van een schreef zijn voorzien;
-          het consequent negeren van de mogelijkheid die de pc biedt om tekst te centreren.
Ter afsluiting een dringende oproep aan de honden, hondenbezitters en bordjesmakers in de omgeving van het plantsoen: ga zo door! 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten