maandag 27 augustus 2012

Intermezzo – Wie zijn wij?

‘Limburgers zijn Zeeuwen’, kopte Dagblad De Limburger onlangs:
Het bleek te gaan om een uitspraak van schrijver A.L.Snijders: ‘Dat zijn eigenlijk Zeeuwen, die Limburgers. Ze zijn gevormd door hun angst voor de Maas. De angst voor het water en het fatalisme heeft hen in de armen van de katholieke kerk gedreven. Net zoals de Zeeuwen die ook hun toevlucht tot een God zochten.’ Zo, zo. Limburgers Zeeuwen. De wereld op z’n kop. We hadden toch met z’n allen afgesproken dat Limburgers Bourgondiërs zijn? Mooi niet dus. Wat de vraag oproept wat Zeeuwen dan zijn: Limburgers? Of zijn Zeeuwen soms Bourgondiërs? En wat te denken van Bourgondiërs? Zijn het Zeeuwen? Limburgers? Of wellicht toch Aquitaniërs? Wist u trouwens dat Aquitaniërs Galiciërs zijn? En Galiciërs Calabrezen?

Maar laten we vooral niet blijven steken in bespiegelingen over de ware identiteit van Zuid-Europese achterstandsregio’s. Waarom zouden we het niet gewoon wat dichter bij huis zoeken? Wat is de ware aard van de Horstenaar, de Sevenummer, de Lottumer? Zijn Grubbenvorstenaren, Kronenbergers en Swolgenaren wel echt degenen die ze zeggen te zijn? Hoe is het gesteld met de Tienraynaren, de Griendtsveners en de Meerlonaren?
Werk aan de winkel voor de researchafdeling van Horst-sweet-Horst! Ondanks de hitte van de afgelopen weken heeft die alles uit de kast gehaald om voor eens en voor altijd vast te stellen of de inwoners van de zestien kernen van Horst aan de Maas werkelijk zijn waarvoor ze zich uitgeven. Hoewel het onderzoek nog in volle gang is, is het volgens de wetenschappelijke staf van de afdeling wel verantwoord om al enkele conclusies naar buiten te brengen. En die liegen er bepaald niet om. Houd u vast!
Om te beginnen de Evertsoorders. Dat zijn Griendtsveners: ze zijn gevormd door hun isolement. Hun solitaire ligging heeft geleid tot een onvoorspelbaarheid die z’n weerga niet kent.
Dan de Meterikers. Dit blijken Melderslonaren te zijn: ze zijn gevormd door de zandgrond. Daarin ligt ook meteen de verklaring voor hun horkerigheid.
Over naar de Tienraynaren. Dat zijn in werkelijkheid Americanen: ze zijn gevormd door hun ligging aan het spoor, waardoor ze zich altijd tekortgedaan voelen.
Daartegenover staan de Horstenaren. Het onderzoek wijst uit dat dat Sevenumers zijn: ze zijn gevormd door hun superioriteitsgevoelens. Dit verklaart hun misselijkmakende arrogantie.
Kronenbergers zijn Hegelsommers: ze zijn gevormd door hun afstand tot de Maas. Die heeft ervoor gezorgd dat ze enorm grofgebekt zijn.
Dan de Meerlonaren. Dat zijn Broekhuizenaren: ze zijn gevormd door hun duistere verleden, hetgeen de verklaring vormt voor hun belabberde inlevingsvermogen.
Grubbenvorstenaren zijn Broekhuizenvorstenaren: ze zijn gevormd door hun ligging aan de Maas. Dat heeft gemaakt dat ze onvoorstelbaar lichtgeraakt zijn.
Ten slotte de Lottumers. Dat zijn, het zal u na het voorgaande misschien niet meer verbazen, Swolgenaren: ze zijn gevormd door hun laissez-faire-mentaliteit, waarvan een hemeltergende lamlendigheid een gevolg is.

Tot zover de eerste conclusies. De researchafdeling is nu druk doende om uit te zoeken of wat voor de een geldt omgekeerd ook voor de ander geldt: als Meterikers Melderslonaren zijn, zijn Melderslonaren dan ook Meterikers? Zodra ook deze resultaten bekend zijn, melden we ons weer.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten