maandag 3 september 2012

Klein mysterie 369 – Vlagincident (1)

Tienray had in 1941 z’n vlagincident toen Jacoba Dietz-Jacobs een Nederlandse vlag op de waslijn te drogen hing. Soerabaja had in 1945 z’n vlagincident toen de Nederlandse vlag wapperde op het voormalige Oranjehotel. Amsterdam had in 2002 z’n vlagincident toen Gretta Duisenberg-Nieuwenhuizen een Palestijnse vlag aan haar balkon hing. Sofia had in 2008 z’n vlagincident toen Italiaanse voetbalfans er vier Bulgaarse vlaggen in brand staken. Londen had zes weken geleden z’n vlagincident toen tijdens de Olympische Spelen in plaats van de Noord-Koreaanse de Zuid-Koreaanse vlag op een scherm werd geprojecteerd. Charleroi had twee weken geleden z’n vlagincident toen Standaard Luikspeler Sébastien Pocognoli na afloop van de uitwedstrijd tegen Charleroi een Standaardvlag in de middenstip plantte.
En nu heeft ook Horst dan eindelijk z’n vlagincident. Veel details zijn helaas nog niet naar buiten gekomen, maar naar verwachting zal de komende dagen of weken een duidelijker beeld ontstaan. Op dit moment is slechts bekend dat het draait om een CDA-vlag die op last van de gemeente door het CDA is verwijderd. Waar, wanneer, waarom en hoe is nog onduidelijk. Wat het CDA in elk geval siert is dat het bij monde van Leon Litjens en Sjaak Jenniskens zelf de openbaarheid heeft gezocht met het incident. Anders was de kans levensgroot dat het voor altijd verborgen zou zijn gebleven in de mist van het schimmenrijk.
Het begon allemaal zaterdag om 12.29 uur met een tweet van Thijs Coppus: ‘Horst a/d Maas verwijderde op een privéterrein een bord tegen megastallen. Grijpt de gemeente nu ook in door alle CDA borden te verwijderen?’ Een stokpaardje van de SP-politicus waarover hij al vaker heeft getwitterd. Niks om je druk over te maken, zou je denken. Toch voelen twee CDA’ers zich blijkbaar aangesproken. Zonder dat Thijs Coppus ook maar met een woord over een vlag heeft gerept twittert wethouder Leon Litjens om 12.46 uur in reactie op de tweet van de nummer 29 op de SP-kandidatenlijst voor de Tweede Kamerverkiezingen: ‘Gemeente heeft CDA hier op aangesproken en men verwijdert vandaag de vlag zoals het hoort.’ CDA-bestuurslid Sjaak Jenniskens volgt negentien minuten later met: ‘Alle CDA borden staan legaal!! Het gezeur over een vlag is kleinzerig.’ Kleinzerig of niet, om 13.16 uur komt diezelfde Sjaak Jenniskens toch nog maar even terug op de vlag: ‘CDA Horst a d Maas heeft zelf de vlag verwijderd en gaat de discussie niet aan deze gaat over andere zaken!’
Niemand had erom gevraagd, maar desondanks bekennen twee CDA’ers (‘Samen kunnen we meer’) dat hun partij ergens illegaal een vlag heeft opgehangen. Dat vind ik nou klasse. Schuldbewustzijn waar anderen een voorbeeld aan kunnen nemen.
Nu alleen graag nog de details plus een openbare schuldbekentenis in Hallo Horst aan de Maas en op de eigen website. Ik wil op voorhand niet uitsluiten dat ik daarna eventueel in overweging zou kunnen nemen mogelijk ooit op het CDA te stemmen. Een CDA-achtige formulering? Hoe komt u daar nou bij?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten