maandag 4 februari 2013

Klein mysterie 419 – Beatrixpark (1)

Slechte week voor een overtuigd republikein en antimonarchist als ondergetekende. Pas woensdagochtend bij het lezen van Dagblad De Limburger fleurde ik weer wat op. In het regiokatern van de krant werd een look-alike van Bea ten tonele gevoerd, een zekere Ine Frencken-Op de Laak. Over haar activiteiten als dubbelgangster zegt de 57-jarige Venlose in het artikel onder meer: ‘Ik doe dit voor de lol, niet professioneel. Ik maak veel leuke dingen mee. In Horst mocht ik het Beatrixpark openen en in Venlo de talentencampus.’
‘In Horst mocht ik het Beatrixpark openen.’ Van dat zinnetje kikkerde ik na twee treurigmakende dagen dus in een keer heel erg op. Een Beatrixpark in Horst, laat me niet lachen! Typisch zo’n stadse die eenmaal de Maasbrug overgestoken hopeloos de weg kwijt is.
Die als ze in Melderslo moet zijn in Merselo belandt en bij Meerlo denkt aan een dorp in de omgeving van Helmond. Dat ‘Horst’ zal dus in werkelijkheid wel Baarlo zijn geweest. Of Wellerlooi. Of Leunen. Af als een gieter, die Ine. Mijn dag kon niet meer kapot.
Totdat ik de termen ‘beatrixpark’ en ‘horst’ op Google intoetste. Toen ging er dus iemand anders af als een gieter. Hemelsbreed nog geen kilometer van mijn woonst verwijderd ligt een Beatrixpark! In de Prinses Beatrixstraat.
In mijn grenzenloze onwetendheid heb ik er hier zelfs tot vier keer toe een stukje over geschreven (klik hier, hier, hier en hier). Of meer in het bijzonder over de wieler- annex skelter- annex step- annex rolschaatsbaan in een plantsoen aldaar. En dat plantsoen blijkt dus sinds 13 april 2011 door het leven te gaan als Beatrixpark. En dat Beatrixpark werd dus op 24 september van datzelfde jaar officieel geopend door ‘Bea’ Frencken-Op de Laak.
Al deze wijsheden ontleen ik aan de ‘Themapagina Beatrixpark’ op de website Norbertuswijk.nl. Een themapagina waar je als aanhanger van de maakbaarheidvandesamenlevingsgedachte bepaald vrolijk van wordt. Het enthousiasme, optimisme en vooruitgangsgeloof spatten er vanaf.
Toch zit ik nog met een vraagje. In het laatste, van 23 oktober 2011 daterende bericht op de themapagina wordt verhaald over de vijfduizend euro die het project Beatrixpark ontmoet kunst enkele dagen eerder in ontvangst mocht nemen. Het bericht eindigt met de mededeling: ‘Er is nu weer werk aan de winkel voor de werkgroep Beatrixpark die het project mag gaan uitvoeren. Dit gaat ze natuurlijk niet alleen doen, maar samen met alle aanwonenden aan ons prachtige park!’ Ook nog een citaat uit de bijgevoegde projectomschrijving: ‘Nu hebben we een kunstenares gevonden die, samen met de bewoners, een multifunctioneel kunstwerk wil maken wat enerzijds het koninklijk karakter van ons park laat zien en wat anderzijds gebruikt kan worden door de jeugd om te spelen.’ Daarin valt tevens te lezen dat een picknickset  is aangeschaft, maar dat ‘een robuuster en speelse zitgelegenheid’ in bestelling is. Mijn vraagje is nu of dit
het multifunctionele kunstwerk is dat het koninklijk karakter van het park toont of dat het de robuuste en speelse zitgelegenheid is?
Of is het beide?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten