maandag 25 maart 2013

Klein mysterie 435 – Handdoeken

Als je wordt grootgebracht door ouders die behoorden tot de oprichters van de lokale PvdA-afdeling, laat dat z’n sporen na. Zo droog ik me nog regelmatig af met deze handdoeken:
Voor handdoeken zijn ze stokoud, ik schat hun leeftijd op minimaal dertig jaar. ‘Als we dan toch handdoeken nodig hebben, kunnen we ze net zo goed bij de Partij aanschaffen, zeker omdat de opbrengst naar Nicaragua gaat’, zal de redenering wel zijn geweest. Hun strijd – onze strijd – internationale solidariteit. Door je af te drogen met zo’n handdoek leverde je toch maar mooi een bijdrage aan een betere wereld. Dit in de wetenschap dat Joop den Uyl het allemaal aankeek en zag dat het goed was.
Maar was het wel zo goed? Was het wel zo goed met de PvdA vooral? De Werdegang van de handdoeken vertoonde opmerkelijke parallellen met die van de PvdA. Door de jaren verbleekten ze van felrood naar iets onbestemds waarin je als je verdomd goed keek nog heel vaag iets kon onderscheiden dat een beetje aan rood deed denken. Er kwamen allerlei rafels aan te zitten. Op een gegeven moment, het zal een kleine twintig jaar geleden zijn geweest, vielen er zelfs allerlei donzige pluisjes vanaf. De handdoeken waren inwisselbaar geworden voor de andere handdoeken die inmiddels ook op de stapel lagen (Nicaragua was onderwijl bevrijd). 
En die andere handdoeken droogden ook. Behalve die groene en die blauwe dan. Die paarse, die met zoveel bombarie als superhanddoeken waren aangekondigd, vielen nadat je ze tweemaal had gebruikt trouwens ook tegen. Bij gebrek aan beter greep je dan soms toch weer terug op die verbleekte handdoeken. Want wat je er ook op aan te merken mocht hebben, onverslijtbaar waren ze wel. Alleen al daarom gooide je ze niet weg. En ergens bleef er altijd een sprankje hoop dat er een kleurversterker op de markt zou komen die de handdoeken weer kleur zou weten te geven. Niet rood, niet felrood, maar vuurrood. 
Afgelopen woensdag was ik aanwezig bij het bezoek dat PvdA-voorzitter Hans Spekman (foto: Roy Bouten, waarvoor dank!) bracht aan Grubbenvorst in het kader van de door PvdA-afdeling Horst aan de Maas georganiseerde 16 Dorpentour.  
Gek, maar toen ik de volgende morgen m’n handen afdroogde, leek het net alsof er weer een heel klein beetje rood in de handdoek te ontdekken viel. Gezichtsbedrog?

Klik hier voor het antwoord op deze laatste vraag.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten