maandag 25 maart 2013

Top 5 – Dialectwoorden voor Guy Frints

Het dient gezegd: er zijn tijden geweest dat er minder te beleven viel bij het CDA in Horst aan de Maas. Vol verwachting sla ik dezer dagen elke ochtend de krant open om te lezen waar, hoe en waarom het nu weer gierend uit de hand is gelopen. Smullen!
Vanochtend onthulde Dagblad De Limburger dat er nu ook al mot is in de gemeenteraadsfractie. Volgens de krant wordt er gefluisterd dat Liesbeth Spies de puzzelstukjes weer in elkaar moet gaan zetten. Lijkt me een perfecte keuze: als iemand het begrip windvaan verpersoonlijkt, dan is het Liesbeth Spies wel.
De berichtgeving over wat we intussen gerust de Affaire Guy mogen noemen blijft niet beperkt tot Dagblad De Limburger. De geurcirkel van de afgescheiden groene stront is zo groot dat ie zelfs de burelen van de De Telegraaf heeft bereikt. In de krant van wakker Nederland berichtte verslaggever Harry Nijen Twilhaar – een naam om jaloers op te zijn – zaterdag dat Guy Frints de jongste wethouder van Nederland zou zijn geweest. Frints, door Nijen Twilhaar gekarakteriseerd als ‘de nieuwe Eurlings’, zou afgelopen week samen met z’n Sharon al op zoek zijn gegaan naar een geschikte woning in Horst aan de Maas. Nu de ‘getergde’ jongeling is afgeserveerd, ‘gaat hij zich beraden over zijn toekomst’, al valt volgens Harry niet uit te sluiten dat Frints opnieuw kandidaat wordt gesteld.
De uitsmijter van het artikel wordt geserveerd door een woordvoerder van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten: ‘Wij adviseren de kandidaat-wethouder om een advocaat in de armen te nemen om alle kosten op de partij te verhalen.’
Nou zal Guy echt wel zo slim zijn om dit laatste advies in de wind te slaan, anders is z’n politieke loopbaan al voorbij nog voordat ze begonnen is, maar duidelijk mag zijn dat een flinke dosis damage control vereist is om het CDA weer in de comfortzone te brengen. Daarbij zou  een Horster woordenboek op zeker wonderen kunnen doen. Guy sloot z’n kennismakingsinterview met Hallo Horst aan de Maas vorige week namelijk af met de woorden: ‘Ik versta het Horster dialect al. Spreken is een tweede, maar misschien moet ik maar eens een woordenboek Horster dialect aan gaan schaffen.’ Wat zou het een geweldig gebaar zijn geweest als de CDA-fractie Guy als doekje voor het bloeden E maes inne taes of Zò bót ás en hiëp cadeau zou hebben gedaan. Alleen zo jammer dat beide publicaties zich zo lastig op de kop laten tikken.
Maar ik denk dat de CDA-fractie Guy ook al een groot plezier zou doen door hem een top 5 van toepasselijke dialectwoorden aan te bieden. Voor het gemak heb ik die top 5 al gemaakt, compleet met een korte toelichting bij elk woord. Het enige dat de fractie dan zelf nog hoeft te doen is iemand uit haar midden aanwijzen om die top 5 aan Guy voor te lezen:  

5. spiês: ‘Om te kunnen metselen heb je spiês nodig. Met spiês gaan wij onze mooie afdeling weer helemaal opbouwen. Wat zeg je? Of met Spies inderdaad. Haha, humor heb je wel! Jij gaat het nog ver schoppen, jongen.’

4. vurspraes: ‘Als je iets opzettelijk doet, doe je het vurspraes. Je moet echt niet denken dat wij het vurspraes zo ver hebben laten komen. Het ligt puur en alleen aan de incompetentie van de selectiecommissie. Namenânt zit daar te weinig kwaliteit.’

3. vernoebele: ‘Guy, het is in je eigen belang dat je verder je klep houdt, want bedenk goed: een hangoër die al na één tegenslag begint te lametere, vernoebelt het voor zichzelf.’ Synoniem: verkamezöle.  

2. moeke: ‘Als je iemand vleiend toespreekt met de bedoeling hem tot iets te overhalen, ben je hem aan het moeke. Dus als Liesbeth er straks ook niet uit mocht komen, ben er dan op voorbereid dat we je gaan moeke, in de hoop dat je je beslissing terugdraait. Immers moek de gek, daan vrut ie good.’

1. verdüsseld: ‘Als je een klap voor je kop krijgt, val je verdüsseld neer. Hetzelfde kan je overkomen als je een wethouderschap in the pocket denkt te hebben, maar de gemeenteraadsfractie plotseling terugkeert op haar schreden. Zo gaan die dingen, verder niet van wakker liggen.’ Synoniem: vánne gaerd goan.

1 opmerking:

  1. Zozo, een nieuwe lay-out met groen-witte letters. Wordt de site tegenwoordig gesponsord door het CDA, Of betreft het hier een 1 april grap?

    BeantwoordenVerwijderen