maandag 1 april 2013

Klein mysterie 437 – Bibliotheek (11)


Hôrs? Me hool!
Dialect, (verbasterd) Nederlands en (verbasterd) Engels verenigd in één kreet van drie woorden – alleen geniën bedenken zoiets. Vraag me niet wat het precies betekent, maar ik heb niet de indruk dat het erg lovend is voor Horst. Iets in de trant van Hôrs? Vaffanculo! vermoedelijk.
Wat het allemaal nog eens dubbel zo interessant maakt, is dat de kreet is aangebracht op een raam in Sevenum. En wat het dubbel interessant in het kwadraat maakt, is dat de kreet is aangebracht op een raam van de voormalige bibliotheek in Sevenum. Wat de vraag oproept op wie de kreet gericht is: op Horst in het algemeen? Of op de Horster bibliotheek? Het zou heel mooi zijn als de kreetslaker zelf opheldering wil verschaffen, maar ik wil best als eerste een schot voor de boeg geven: het zou me niets verbazen als de Horster bibliotheek het moet ontgelden.
En wel hierom: lezend Sevenum kreeg vorig jaar een bittere pil te slikken toen gemeentebestuur en gemeenteraad met vereende krachten besloten de Sevenumse bibliotheek per 31 december 2012 de nek om te draaien.
Lezend Sevenum zal hebben gedacht ‘Beter iets dan niets’ toen het vernam dat Sevenum per 1 februari 2013 ter vervanging een ‘Uitleenpunt’ zou krijgen.
Lezend Sevenum zal flink hebben gevloekt toen het in januari vernam dat de gemeente Horst aan de Maas en Bibliotheek Maas en Peel (de organisatie waartoe de voormalige Sevenumse bibliotheek behoorde) een conflict hadden, waardoor het Uitleenpunt niet per 1 februari open kon gaan.
Lezend Sevenum zal een zucht van verlichting hebben geslaakt toen verantwoordelijk wethouder Van Rensch op 5 februari twitterde dat de kou met Groeibibliotheek uit de lucht was en dat het Uitleenpunt in maart van start kon gaan.
Lezend Sevenum zal nog hartgrondiger hebben gevloekt dan in januari toen BiblioNu (de Horster bibliotheekorganisatie die het Uitleenpunt moet gaan runnen) op 5 maart wereldkundig maakte dat het met ‘allerlei technische problemen’ kampte en hoopte het Uitleenpunt ‘na Pasen’ te kunnen openen.
Lezend Sevenum moet, hoewel ‘na Pasen’ een rekbaar begrip is en er geen jaartal is genoemd, ten einde raad zijn nu Pasen (bijna) voorbij is en nog altijd onduidelijk is wanneer het Uitleenpunt dan eindelijk z’n deuren opent.   
Welbeschouwd getuigt het van een bewonderenswaardige innerlijke beschaving als iemand na zó’n opeenstapeling van teleurstellingen z’n frustratie slechts uit door Hôrs? Me hool! op een raam te kalken.

1 opmerking:

  1. Hahahahaha!!!!
    Geen idee wat het betekent, maar in enige vorm van (eindelijk) protest kan ik mij wel vinden!

    BeantwoordenVerwijderen