maandag 15 april 2013

Klein mysterie 440 – Glasvezel (2)

Politiek wordt in Horst aan de Maas doorgaans niet in de raadszaal maar op Twitter bedreven. Deze week werd dat weer eens mooi geïllustreerd.
Bij monde van Henk Weijs lanceerde de CDA-fractie dinsdag tijdens de gemeenteraadsvergadering het voorstel de 1100 huishoudens in het Horster buitengebied zonder glasvezel alsnog aan te sluiten op het glasvezelnetwerk. Om de kosten hiervan te dekken zou elk gezin in de gemeente hiervoor verspreid over tien jaar 150 euro neer moeten tellen. Want, aldus het CDA, glasvezel is evenals gas, water en elektriciteit een nutsvoorziening. Henk Weijs beweerde zelfs dat een dekkend glasvezelnetwerk alleen al tot een besparing van twintig procent op de zorgkosten leidt. Lijkt me persoonlijk nogal kras, maar bewijs maar eens dat het niet zo is.
Henk Weijs sloot zijn betoog af met de vraag of andere partijen bereid waren mee te denken over verdere uitwerking van dit voorstel. Zonder uitzondering gingen ze daarmee akkoord.
Journalist Tim Geurts maakte vervolgens zaterdag in een opiniebijdrage in Dagblad De Limburger gehakt van het CDA-voorstel. Een glasvezelnetwerk is volgens hem ‘van minder grote importantie’ dan een goed functionerend rioleringssysteem. En dus betitelt hij de vereiste 150 euro per huishouden als ‘doorgeschoten solidariteit’. Geurts stelt: ‘Bedrijven en inwoners hebben zelf gekozen voor het wonen en werken in het buitengebied. Dat brengt wat ongemakken met zich mee. Waaronder in dit geval het ontbreken van een glasvezelnetwerk.’ Als glasvezel inderdaad niet als nutsvoorziening valt te beschouwen, vindt hij mij aan z’n zijde. Het vervelende is alleen dat hij geen enkel argument aandraagt waarmee hij deze stelling kan staven. Erg onder de indruk van z’n bijdrage was ik daarom niet.
Anders was dat met de gemeenteraadsleden Bram Hendrix (Essentie) en Ron Boreas (PvdA-PK). Eerstgenoemde twitterde: ‘Heldere analyse in De Limburger over glasvezel in buitengebied HadM. Had ’t zelf geschreven kunnen hebben.’ Waarop Ron Boreas al twitterend reageerde: ‘Idem dito.’ Eerder had Bram Hendrix over het CDA-voorstel ook al getwitterd Raar plan, inwoners op kosten jagen! en Nieuwe belasting is het!
Wat is dat voor vreemd gedoe? In de raadsvergadering toezeggen dat je mee wilt denken over uitwerking van het voorstel en het vervolgens op Twitter tot de grond toe afbranden. Natuurlijk mag je het oneens zijn met het voorstel, maar kom dan wel op het juiste moment op de juiste plaats met de juiste argumenten. En niet op een achternamiddag op Twitter zonder argumenten – dat heeft zelfs het CDA niet verdiend. 

1 opmerking:

  1. ‘Bedrijven en inwoners hebben zelf gekozen voor het wonen en werken in het buitengebied. Dat brengt wat ongemakken met zich mee. Waaronder in dit geval het ontbreken van een glasvezelnetwerk.’

    Heel opvallend dat "we" het allemaal met deze zin eens zijn en als het gaat om bijvoorbeeld de agrarische sector, "we" deze zelfde zin heel anders beoordelen...

    Wellicht verstandig dat vele mensen daar eens goed over nadenken.

    BeantwoordenVerwijderen