maandag 22 april 2013

Top 5 – Alternatieven voor de worst-stok-babbelmethode

Vorige week dinsdag was er voor de gemeenteraad een themabijeenkomst belegd over duurzaamheid. Volgens de aankondiging op de gemeentelijke website zouden er video-opnamen van worden gemaakt. Zal best, alleen kan ik ze niet terugvinden op de website. Tot overmaat van ramp hebben de lokale en regionale media bij mijn weten ook niet over de bijeenkomst bericht. Gelukkig hebben we Twitter nog. Via diverse accounts (klik bijvoorbeeld hier, hier en hier) is doorgesijpeld dat een inspirerende bijdrage werd geleverd door Pepik Henneman, directeur en oprichter van Meneer de Leeuw, ‘werkplaats voor innovatie en maatschappelijke verandering’.
Op advies van Pepik gaat de gemeente Horst aan de Maas een nieuwe methode toepassen om tot duurzaamheid te komen: de worst-stok-babbelmethode. Néé, nou niet allemaal meteen beginnen te lachen. En néé, dit verzin ik niet ter plekke. Op verzoek heeft wethouder Birgit op de Laak – in een tweet – zelfs keurig verwoord waar de worst-stok-babbelmethode voor staat: ‘Worst voorhouden (Whats in it for me) Stok: achter de deur (maatregel) Babbelen: in gesprek komen leidt tot co-creatie!’
De wethouder betitelt de worst-stok-babbelmethode als geniaal. Het spijt me voor haar, maar de wethouder loopt dan toch wat achter op de feiten: de worst-stok-babbelmethode was tot voor kort inderdaad leidend op duurzaamheidsgebied. De ontwikkelingen op dit terrein gaan echter razendsnel, waardoor er intussen veel effectievere, goedkopere en vooral duurzamere toepassingen voorhanden zijn. Mijn top 5 van alternatieven voor de worst-stok-babbelmethode:
5. de krent-hengel-blaasmethode: krent (currant in the pudding); hengel (middel); blazen: een luchtstroom veroorzaken leidt tot synergetische flow!

4. de lucifer-vulpotlood-pepmethode: lucifer (walking fire); vulpotlood (feedback); peppen: gezamenlijk peptalken leidt tot out of the box denken!

3. de vlieger-kurkentrekker-zwaaimethode: vlieger (kite goes up); kurkentrekker (stimulans); zwaaien: groeten door je arm op te steken en heen en weer te bewegen leidt tot name-dropping!

2. de goudrenet-emmer-gorgelmethode: goudrenet (apple a day); emmer (impuls); gorgelen: de keel spoelen leidt tot mindmappen!  

1. de gevarendriehoek-brilpoetsdoekje-trapmethode: de gevarendriehoek (watch out); brilpoetsdoekje (doorzicht); trappen: een harde stoot met je voet geven leidt tot doorpakken!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten