maandag 27 mei 2013

Ingezonden – Het CDA en het boerenverstand

Voor het eerst in tijden weer eens een ingezonden bijdrage ontvangen. Ze is afkomstig van Jan Duijf (voor alle duidelijkheid: die uit de Kloosterstraat in Horst). Reacties zijn natuurlijk welkom en het zou helemaal mooi zijn als Jans bijdrage (waarvoor dank!) anderen aanzet tot het inzenden van een ingezonden bijdrage. Komt ie:  

De andere politieke partijen zijn stinkend jaloers. Al generaties lang speelt het CDA de kaart van het boerenverstand en zet daarmee de rest van de politiek voor joker. Het boerenverstand was en is de dominante factor in de plaatselijke politiek. En dat heeft het geheel aan zichzelf te danken, want welk ander verstand is zo volstrekt logisch in zichzelf? Intuïtief zo trefzeker? Welk ander verstand is in staat tot het scheppen van een perfecte harmonie tussen commercie en idealisme? Welk ander bevattingsvermogen kan het stellen zonder kennis en opleiding?  Welk ander verstand is zo geschikt voor het handhaven van de interne eenheid? ‘Wij hebben het boerenverstand’, is een ijzersterk bindmiddel en de best mogelijke reclameslogan.

Waarom is juist het CDA in Horst aan de Maas aan de haal gegaan met deze o zo voordelige verstandsoort? De obligate verklaringstrits van erfelijkheid, opvoeding en onderwijs bevredigt hier totaal niet. Het proberen te ontkennen van het bestaan van het boerenverstand is al helemaal een heilloze en doodlopende weg.
Uit intensieve naspeuringen blijkt dat de meest plausibele en steekhoudende verklaring de via de Heilige Geest verkregen genade is. Gelukkig is de feitelijke overdracht van het boerenverstand goed en betrouwbaar gedocumenteerd.
                  Het CDA ontvangt het boerenverstand van de Heilige Geest
                  Tekening van anonieme ooggetuige
                  Bron: archief CDA Horst aan de Maas

Je vraagt je dan tenslotte af waaraan het CDA die uitzonderingspositie verdient?  Het almachtige boerenbevattingsvermogen als beloning voor een vroom bidden of een volgehouden onbaatzuchtigheid? Nee, hier moet een ongekende katholieke biechtcampagne aan ten grondslag liggen. Een innoverende en camouflerende manier van spijt betuigen. Een intensieve communicatie en presentatie die Gods drukke en overbezette oor kon bereiken. Met boerenverstand dus. En al voordat men de genade ontvangen had? Het blijft toch een mysterie.

2 opmerkingen:

 1. Van wie is dan het gezonde verstand? Dat is mogelijk nog beter dan het boerenverstand.
  Mart

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Een Partij met Gezond Verstand (PVG) loopt binnen de kortste keren vol met leden. Het beste is dan om de leden geen inspraak of invloed op het
  beleid te geven, maar het gebruik van het gezonde verstand toe te vertrouwen aan één leider. Anders wordt het onbeheersbaar, waarschijnlijk ordinair, en vechten
  de lieden met het gezonde verstand elkaar de tent uit.

  BeantwoordenVerwijderen