maandag 27 mei 2013

Klein mysterie 449 – Slaapstraat

Zoals je slaapdorpen en slaapsteden hebt, zo heb je ook slaapstraten. Een treffend Horster voorbeeld is de Van Merwijckstraat. Aanzienlijke huizen, keurig verzorgde voortuintjes, geen achteloos weggegooide snoeppapiertjes. Daar allemaal niet van, maar zo dood als een pier. Schiet er een kanon af en niemand zal het merken. De kans dat VVV ooit de landstitel behaalt is groter dan dat je in de Van Merwijckstraat een levend wezen tegen het lijf loopt. Niemand die de straat zou missen als ze plotseling wegzinkt in de aardbodem of ten hemel opstijgt.
En dan krijg je ineens een tip over iets bijzonders in de Van Merwijckstraat. De Van Merwijckstraat, die straat waarvoor het woord slaapstraat lijkt te zijn uitgevonden? Díe Van Merwijckstraat? Jazeker. En dus niet de Merwijckstraat in Sevenum? Nee, hoor, de Van Merwijckstraat in Horst.

En verdomd als het niet waar is: inderdaad heeft iemand de Van Merwijckstraat wakker gekust. Het is gissen naar het hoe en waarom, maar met één even eenvoudige als subtiele ingreep heeft hij of zij de Van Merwijckstraat in een klap naar een hoger plan getild:
Ja, dit is alles. Zo simpel kan het zijn: een aangekleed speelgoed(?)dier op een straatnaambordje zetten en pats boem het hele imago van zo’n straat staat op z’n kop. Meesterlijk!
Moraal van het verhaal: ook voor andere notoire Horster slaapstraten als de Willem Alexanderstraat, Achter de Smaalbrug en Paulus Potterstraat is nog niet alles verloren. Eén creatief brein volstaat.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten