maandag 27 mei 2013

Intermezzo – Misdaad

Horst aan de Maas mag er dan nog zo goed voor staan, met de misdaad wil het hier niet zo vlotten. Misdaad in Horst aan de Maas, dat is worden uitgenodigd voor een kopje koffie op het politiebureau als je wordt verdacht van schennispleging. Dat zijn Engelse asfalteerders. Dat is een overval plegen, geconfronteerd worden met een kassa die niet opengaat en ter compensatie voor het geleden gezichtsverlies een reep Snickers aangeboden krijgen.
De Misdaadmeter van het Algemeen Dagblad bevestigde het zaterdag nog maar eens: misdaad in Horst aan de Maas, dat is wel willen maar niet kunnen. Een beschamende 264e plaats op de ranglijst van gemeenten met de hoogste misdaadscores. Eén plaats boven Brummen, één plaats onder Alblasserdam. En ook onder Tynaarlo, onder Beesel, onder Boarnsterhim, onder Menterwolde, onder Venray. Gelukkig nog wel boven Cromstrijen, Peel en Maas, Skarsterlân, Zeevang en nummer laatst (406) Littenseradiel, anders was de ramp helemaal niet te overzien geweest.
Het mooie van de Misdaadmeter is dat je ’m kunt opsplitsen per delict. Horst aan de Maas scoort in vergelijking met andere gemeenten vooral slecht op het gebied van wapenbezit (300e), alcohol in het verkeer (296e), mishandeling (294e), brand/ontploffing (288e) en diefstal uit motorvoertuigen (286e). Wat betreft woninginbraak (178e), zakkenrollen (148e) en diefstal uit box, garage, schuur en tuinhuis (100e) zijn de scores wat beter, maar er is slechts één misdaadterrein waarop Horst aan de Maas echt z’n mannetje staat: de drugshandel. Op dat gebied doen we mee met de grote jongens en laten we steden als Apeldoorn, Haarlem, Alkmaar, Zwolle en Gouda ver achter ons.
Ten opzichte van 2011 vertoonde de drugshandel alhier in 2012 een toename van liefst 85,71 procent (slechts 72 andere gemeenten kenden een nog grotere toename). Dat biedt perspectief. Kunnen we deze lijn vasthouden, dan zit er voor volgend jaar misschien wel een plekje in bij de top 50 van drugshandelgemeenten. Dronten (1e), Venlo (8e), Gemert-Bakel (19e) en vooral Amsterdam (25e): jullie zijn gewaarschuwd.
Van de Horster kernen is het vooral in Griendtsveen dood in de pot. Geloof het of niet, maar in heel 2012 vond daar geen enkel misdrijf plaats. Géén huisvredebreuk, géén openlijk geweld, géén overval, helemaal niets. Saai, saai, saai. Wil je toch niet wonen, in zo’n dorp? Dan nog liever in Broekhuizen: één geval van drugshandel, één geval van fraude, twee vernielingen en één keer alcohol in het verkeer. Beter toeven was het vorig jaar in Horst: 380 misdrijven. Waarmee Horst de meest criminele kern van de hele gemeente is. En waar woon ik? In Horst! Toch nog iets om trots op te zijn.   

Geen opmerkingen:

Een reactie posten