maandag 13 mei 2013

Klein mysterie 445 – Greenpark

Hoe vaak hebben we Dick & Mark in maart en april na wéér een wanprestatie niet horen zeggen ‘Ja, maar als we de laatste 8/7/6/5 wedstrijden winnen, zijn we wél gewoon kampioen’? Wensdenken, hopen tegen beter weten in. Die laatste 8/7/6/5 wedstrijden werden niet gewonnen en nu is dus niet PSV maar Ajax kampioen. Met zeven punten voorsprong. De kans dat je kampioen wordt is nu eenmaal niet zo heel erg groot als je belabberd speelt.
Ik moest aan Dick & Mark denken toen vorige week bekend werd dat Villa Flora nu weliswaar miljoenen tekort komt, maar bij verkoop in 2020 een winst van zeven miljoen euro zal opleveren. Dus of de gemeente Venlo nu alsjeblieft graag snel even drie miljoen euro wil voorschieten. In Dick & Marktaal: ‘Als we er na al die voorgaande miljoenen nu nog eens drie miljoen euro extra in stoppen, zijn we over zeven jaar spekkoper.’ Heeft eveneens alle schijn van wensdenken en hopen tegen beter weten in. Met geen mensenmogelijkheid valt nu toch iets zinnigs te zeggen over de onroerend goedprijzen van 2020? Is de kans dat er miljoenen moeten worden bijgelegd niet even reëel? 
Greenport, Klavertje Vier, Floriade, Greenpark, Venlo, Greenportlane, Development Company Greenport Venlo, Innovatoren, Freshpark Venlo, Campus Greenport Venlo, Villa Flora: zou ook maar iemand nog weten wat het allemaal precies is, wat de dwarsverbanden zijn, hoeveel miljoenen (miljarden?) er door wie in zijn gestoken, hoeveel miljoenen (miljarden) het voor wie op gaat leveren? Zelf ben ik de draad al jaren geleden kwijtgeraakt. Maakt niet uit, is immers allemaal niet mijn business. Maar hoe zit dat met het gemiddelde Noord-Limburgse raadslid? Met het gemiddelde Limburgse Provinciale Statenlid? Heeft dat nog overal zicht op? Of is dat ook ergens tussen Californië en Zaarderheiken de weg kwijtgeraakt? Vertrouwt dat maar op alle juichverhalen van de bestuurders? Of is dat er echt op goede gronden van overtuigd dat die drie miljoen voor Villa Flora, die tientallen (honderden?) miljoenen voor Campus Greenport Venlo en al die andere miljoenen voor al die andere plannen en plannetjes welbesteed zijn?
Afgelopen zaterdag zetten Robin van der Kloor en Roel Ophelders in Dagblad De Limburger nogal wat vraagtekens bij Campus Greenport Venlo (meest verontrustende zinnetje: ‘Er is gewoon geen weg meer terug’). Vergelijk dat eens met het himmelhoch jauchzende stuk van burgemeester Kees van Rooij waarin hij Provinciale Staten oproept Campus Greenport Venlo te ondersteunen (vermoedelijk vooral financieel). Kon zomaar een leerling zijn van Dick & Mark, die Kees.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten