maandag 12 augustus 2013

Actualisatie – Kinetische rotondekunst

Hallo Horst aan de Maas heeft mijn droom van een kinetisch kunstwerk op de rotonde Venloseweg-Meldersloseweg-Stationsstraat wreed verstoord.
Het als altijd wakkere weekblad onthulde donderdag dat de gekromde paal een hengel voorstelt, dat wat ik als ‘onbestemd object’ betitelde een dobber is en dat de zilverkleurige beplanting stromend water symboliseert. Refereert allemaal aan de naam die de rotonde onlangs heeft gekregen: Naar de Maas. En vloeit voort uit het streven van de Dorpsraad Horst de dorpsentrees te verfraaien.
De vraag moet nu luiden: is de dorpsraad daar in dit geval in geslaagd? Tja … Ik zou me kunnen verschuilen achter open deuren als ‘smaken verschillen’ en ‘over smaak valt niet te twisten’. Laat ik er evenwel niet omheen draaien: ik vind het niks. De creatie zou waarschijnlijk hoge ogen gooien op een bloemencorso. Ook menig achtertuintje zou er door kunnen opfleuren. Maar als uithangbord, als visitekaartje, als appetizer voor het centrum van Horst acht ik haar volstrekt ontoereikend. Te kneuterig, te weinig gewicht in de schaal leggend, te weinig de nieuwsgierigheid prikkelend. Wie er voor het eerst mee wordt geconfronteerd zal niet onmiddellijk de noodzaak voelen het centrum van Horst met een bezoek te vereren. Terwijl ik uit de medewerking van de Werkgroep Groenaankleding van het Centrum Management afleid dat dat toch wel degelijk de bedoeling is. Naar de Maas lijkt me ook niet meteen een logische benaming voor een rotonde die de entree vormt tot Horst. En nu we het er toch over hebben: had het niet meer voor de hand gelegen het ensemble aan de Melderslosewegkant van de rotonde te plaatsen? Die weg leidt immers uiteindelijk naar de Maas.
Zo kan ie wel weer, vindt u ook niet? Ter geruststelling van de initiatiefnemers kan ik melden dat mijn mening nog veel minder gewicht in de schaal legt dan hengel, dobber en zilverkleurige beplanting. Wat evenmin onvermeld mag blijven: mijn kritiek wil niet automatisch zeggen dat ik geen waardering heb voor het initiatief. Alleen zou ik voor een andere uitvoering hebben gekozen. Mijn hoop is nu gevestigd op de verfraaiing van de rotonde Westsingel-Americaanseweg.
Volgens de notulen van de voorlaatste dorpsraadvergadering (klik hier en vervolgens op notulen 18 april 2013) gaat beeldend kunstenaar Ruud van der Beele uit Arcen daarbij een rol spelen. Al ben ik dan ook wel weer erg benieuwd waarop de samenwerking met Roel Sanders is stukgelopen. De Horster beeldend kunstenaar had voor die rotonde zelfs al een ontwerp gemaakt. En ik was eigenlijk wel toe aan een werk in de openbare ruimte van de man die de prachtige man met hond(je) in het gemeentehuis op z’n naam heeft staan.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten