dinsdag 3 september 2013

Intermezzo – Spatiepolitie (2)

Het brute optreden, vorige week maandag, van de spatiepolitie bij basisschool Weisterbeek heeft heel wat losgemaakt. Zo verbond ‘Mart’ er een pleidooi aan om ook de accentpolitie in actie te laten komen. Van Jeu van Helden ontving Horst-sweet-Horst een reactie waarin hij stelt dat de spatiepolitie (‘spapo’) zelf ernstig is tekortgeschoten en waarin hij zich en passant afvraagt waar de kapitaalpolitie eigenlijk is gebleven. De volledige reactie van Jeu, hier met zijn toestemming gepubliceerd:

Fijn om te lezen dat de spatiepolitie nog alive and kicking is en zijn taak serieus probeert te nemen. Ik ben echter niet zo onder de indruk van de waargenomen overtreding. Die geloof ik niet. Hier is even flink gephotoshopped om iemand een poets te bakken. Ik wist niet dat je inmiddels zo bedreven bent in het manipuleren van foto’s.
Als het wel waarheidsgetrouw is vind ik het een beetje flauw van de spapo. Dit is toch gewoon even een vergissing, kan iedereen overkomen, niet moeilijk over doen. Pijnlijker is echter dat de spapo bij dit voorbeeld zelf tekortschiet. Wordt er tegenwoordig niet meer gekeken naar en een oordeel geveld over de kwaliteit van de spaties? Die zijn hier echt buitenproportioneel. Alsof er aanstonds nog een vrachtwagen met oplegger doorheen moet kunnen. Deze tekst kun je door de onoverbrugbare spaties alleen maar in staccato lezen. Daarbij word je ook nog eens op het verkeerde been gezet door het gebruik van overbodige kapitalen (=hoofdletters). Waar is de kapitaalpolitie eigenlijk gebleven? 

Door het hele verhaal moest ik denken aan de eigenzinnige ontwerper Piet Schreuders. Hij heeft een aantal cynische boeken geschreven over typografie in onze dagelijkse omgeving. Het gebruik van spaties, maar vooral de juiste proporties hiervan, en dan toegespitst op de belettering van gebouwen komt veelvuldig ter sprake in Voor verbetering vatbaar. Als dit nog niet in de boekenkast van de spapo staat moet er maar eens een boekenbon die kant op. En laat ze daarna maar eens even los. Oh, dat wordt smullen.

Hier volgt een aantal pagina’s uit het boek (klik erop om ze te vergroten).(Nu maar hopen dat de auteursrechtpolitie niet handelend gaat optreden tegen Horst-sweet-Horst vanwege schending van het auteursrecht.)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten