maandag 16 september 2013

Klein mysterie 481 – Straatnaamborden (9)

Op de fiets van Kronenberg naar Horst zag ik zaterdag een verloren wieldop in de wegberm liggen.
Wat doe je dan als recent toegetreden lid van het gilde van verlorenwieldoprechtopzetters? Precies:
Trots op deze heldendaad wilde ik er op de Horst-sweet-Horst Facebookpagina melding van maken. Maar hoe heette die weg ook alweer waar ik de wieldop rechtop had gezet? ‘Kronenbergerweg’ dacht ik op een bordje te hebben gezien. Voor de zekerheid toch even op de kaart gekeken. Maar goed ook: Kronenbergweg. Zo kwam het dan ook in het Facebookberichtje te staan.

Toch zat het me niet helemaal lekker. Had ik me nu vergist met ‘Kronenbergerweg’? Dus gisteren terug. En jawel hoor, mijn kortetermijngeheugen functioneert nog:
Op andere bordjes staat wel keurig Kronenbergweg:
Voor deze ene keer wil ik het wel voor de straatnaambordenmaker opnemen. Bij naar plaatsnamen vernoemde straten en wegen is immers de bijvoeglijk naamwoordvorm van die plaatsnaam gebruikelijker: Americaanseweg, Broekhuizerweg, Griendtsveenseweg, Horsterweg, Tienrayseweg. Waarom? Geen idee. Het rare is bovendien dat bij toponiemen wel vaak de eigennaam wordt gebruikt: Doevenbosweg (en niet Doevenbosserweg), Grauwveenweg (en niet Grauwveenseweg), Nieuwenbergweg (en niet Nieuwenbergse- of Nieuwenbergerweg), Witveldweg (en niet Witveldseweg). Vaak, maar ook weer niet altijd: Asdonckerweg, Langevenseweg, Luttelseweg, Stokterweg. En als je dan in één gemeente op luttele kilometers afstand van elkaar ook nog eens in Kronenberg een
en in het grensgebied tussen America, Hegelsom en Meterik een
hebt, wil je de straatnaambordenmaker z’n foutje wel vergeven.  

Nu we voor het eerst sinds tijden weer eens bij straatnamen en hun bordjes verzeild zijn geraakt, meteen ook maar de volgende onbegrijpelijkheid. Als ik me niet vergis heeft de gemeente Horst aan de Maas tien straatnamen die eindigen op ‘veld’: Beekveld, Campsveld, Engelerveld, Hoogveld, Kerkveld, Kuilveld, Molenveld, Pastoorsveld, Sondertseveld, Tuinhaversveld. Allemaal aan elkaar geschreven. Sinds kort heeft Meterik ook een straatnaam die eindigt op ‘veld’.  Vooruitlopend op het officiële straatnaambordje en voortbordurend op de andere op ‘veld’ eindigende straatnamen in de gemeente had iemand (een behulpzame buurtbewoner?), ongetwijfeld om het bouwverkeer van dienst te zijn, alvast een officieus straatnaambordje gefabriceerd:
Vorige week is het officiële straatnaambordje gearriveerd:
Voormalig Feyenoordvoorzitter Cor Kieboom zei het al: ‘Waar staat geschreven dat ik consequent moet zijn?’

1 opmerking:

  1. Het mooiste is dat er precies drie kilometer verderop, in Kronenberg zelf, ook een Kronenbergweg ligt. Dat is die straat waar o.a. AZ Barbecue en (het inmiddels gesloten) restaurant Kronenbergerhof gevestigd zijn.

    BeantwoordenVerwijderen